Свързани новини

09.10.2014 10:30

Над 100 млн. лева за борба с безработицата за догодина иска МТСП

Видян 941 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Социалното министерство иска от държавния бюджет за 2015 г. да бъдат осигурени над 100 млн. лв. за мерки за борба с безработицата. Сумата е заложена във финансовата рамка на проекта на Националния план за действие по заетостта за догодина, чиито обсъждания с бизнеса и синдикатите започнаха, предава „Преса".


За пазара на труда за тази година първоначално са били предвидени само 73 млн. лв. от бюджета, но впоследствие правителството е отпуснало допълнителни 7,2 млн. лв. за т.нар. субсидирана заетост. Въпреки това парите се оказали недостатъчни. За някои от програмите, например „Сигурност" - за наемане на селските патрули, се оказва, че има осигурено финансиране само до октомври. Още при подготовката на бюджета за 2014 г. тогавашният ресорен министър Хасан Адемов поиска 140 млн. лв. за пазара на труда, но те не бяха отпуснати.


Социалното министерство прогнозира през следващата година недостиг на над 213 000 работещи със средно образование. Вакантните позиции за среднисти ще бъдат заети от кадри с по-ниска или пък по-висока квалификация. Очакванията са 143 000 висшисти да заемат позиции, изискващи по-ниско образование, а 69 000 души с основно образование да бъдат наети на места за по-високообразовани.


Най-много работни места за хора с диплома от гимназия ще има в секторите търговия и ремонт на автомобили, строителство, транспорт, производство на текстил и кожи, хотели и ресторанти, административни дейности и др., сочат още прогнозите.


Най-голям дефицит на среднисти се очертава в търговията, далекосъобщенията, медико-социални грижи, административни и спомагателни дейности.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще сте чаровни и мили

Днес ще сте чаровни и мили, общуването ще ви се отдава с