На оперативно заседание на Министерския съвет приехме решение да отправим предложение до президента за освобождаване от длъжност на началника на НСО бригаден ген. Емил Тонев

Свързани новини

06.04.2022 13:52

Началникът на НСО да бъде освободен: Лена Бориславова

Видян 1988 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


На оперативно заседание на Министерския съвет приехме решение да отправим предложение до президента за освобождаване от длъжност на началника на НСО бригаден ген. Емил Тонев. Това съобщи началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.



Причината е бързото предаване на видеозаписите от входовете на МС, които бяха поискани от Софийската градска прокуратура.



"Мотивите за това предложение се основават на действията на генерал Тонев - предаване на видеоматериалите от служебните входове на МС, което се е извършило при нарушаване на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на Министерския съвет", добави тя.



„ Както знаете в сградата на Министерски съвет се намира контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали за престъпления директно до Европейската прокуратура.
Съответно тук има защитени свидетели, които се намират на територията на Министерския съвет.



Те искат да предоставят информация и да подадат сигнал и с предаването на тези видеоматериали се компрометира поверителността на личността на подателите на сигналите и се застрашават техните права“, каза Бориславова.



Също така съществуват съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от НСО.
"Президентът по закон има право да освободи началника на НСО на основание тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения, както и извършване на действия, които накърняват престижа на НСО", заяви началникът на кабинета на Кирил Петков.



Адв. Николай Хаджигенов също коментира темата. Той каза, че на първо място Тонев е трябвало да бъде махнат заради съучастие в прикриване на престъпления за побоя над протестиращи зад колоните на МС, както и заради укриването на записи.



Хаджигенов също така изтъкна, че шефът на НСО е трябвало да бъде разследван на мига с дежурните офицери от 10 юли 2020 г.




„Началникът на Националната служба за охрана по закон е длъжен да отговори на прокуратурата и да й предостави материалите, които е изискала писмено”, отговориха за Nova от НСО по случай обвиненията.




„Нямам намерение да подавам оставка. Готвя позиция. Когато е готова, ще бъдат уведомени всички медии”, заяви на свой ред Тонев пред Нова тв.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 07.04.2022 11:15

    До кога тези амбициозни натегачи и лапачи от Америка за България ще се упражняват върху държавата и нейния народ и ще продават националните ни интереси като едни видни проамерикански слуги?!

  • 001 Anonimen 06.04.2022 18:45

    Когато и да го изгонят, все ще е късно. Интересно с какво държи президента, който забрави "Мутри вън". Съд и затвор за подлогите на Борисов, Гешев и Доган.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион