След ваканцията депутатите започват работа в обновената преди три години пленарна зала в сградата на бившия Партиен дом на площад "Княз Александър I".

Свързани новини

01.09.2023 09:45

НА ЖИВО: Депутатите се връщат на работа

Видян 1436 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народното събрание започва пленарната си сесия с блиц и парламентарен контрол. След ваканцията депутатите започват работа в обновената преди три години пленарна зала в сградата на бившия Партиен дом на площад "Княз Александър I". Гледай тук:



Заседанието започна в 9:00 часа с химните на България и на ЕС. След откриването по традиция парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната" – "Демократична България", "Възраждане", ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ" представиха основните си приоритети за новия политически сезон.


"С избора на редовно правителство беше направена първата крачка към преодоляване на тежката политическа криза. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС подкрепи правителството с пълното съзнание за мащаба на компромиса", заяви Десислава Атанасова в декларация от името на ГЕРБ-СДС в началото на първото заседание на Народното събрание след лятната ваканция.


Атанасова припомни, че правителството е доминирано от втората политическа сила и каза, че ГЕРБ-СДС е поставила партийните си интереси на втори план. Ангажиментът ни пред избирателите беше да възстановим политическата стабилност и да изведем България от политическата изолация, посочи председателката на парламентарната група.


Първото условие за тези ангажименти е да има редовно правителство, каза Атанасова и посочи необходимостта от приемане на закони, свързани с Плана за възстановяне и устойчивост, борбата с корупцията и правосъдната реформа, както и за конституционна реформа. За конституционна реформа трябва обаче широка обществена и политическа подкрепа, посочи Атанасова.


"Политическата криза заплашваше да прерасне в упадък на институционалната система на държавата. Това с общи усилия беше преодоляно. Така беше създаден кабинетът "Денков – Габриел", като напрегнат компромис, чиято цел беше да се създаде възможност за възстановяване на парламентарната република въпреки различията между нас."


Това каза в декларация от името на ПП-ДБ Атанас Атанасов.


Новата парламентарна сесия ще бъде под егидата на предстоящите местни избори. Местните избори ще доведат до изостряне на политическата конфронтация, отбеляза той.


"В противоборствата, които ще водим на местните избори, не трябва да забравяме нашата основна задача."


По темата с конституционните промени Атанасов направи заявка за привличане на "целия експертен капацитет на страната и гражданското общество да участва в промяната". Промяната в Конституцията ще бъде един от най-важните приоритети на Народното събрание през тази сесия, подчерта той.


По думите му "днес българското общество има усещането, че законът не се прилага еднакво спрямо всички".


Общественото внимание беше фиксирано върху темата за националния празник, но това не е сърцевината на внесения законопроект, уточни Атанас Атанасов. Във връзка с празника обаче той посочи като задача "премахването на разделителните линии в обществото".


Трябва в най-скоро време да се приеме промяна в законодателството, касаеща работата на КПКОНПИ, каза Атанасов във връзка с Шенген. Като важни промени той очерта и касаещите системата за сигурност. При приемането на държавния бюджет трябва да се постигнат минимум 2% от БВП за отбрана, допълни той.


Трябва да бъде спряна порочната практика за актуализация на бюджета през няколко месеца, каза тя.


И още:


"За нас властта не е самоцел, а средство за решаване на проблема. Не кадровите решения са в основата на нашата подкрепа за правителството, но тази подкрепа не означава, че сме се съгласили да приемаме всяко решение на правителството или на отделни министри", каза тя и посочи, че според ГЕРБ-СДС партийната принадлежност не трябва да бъде водеща при кадровите назначения".


За нас е важно да бъде преодоляно разделението в обществото, посочи тя и призова за повече смирение и по-малко арогантност.


Компромисът, който ГЕРБ СДС направи, не е израз на слабост, а израз на сила, декларира Атанасова и завърши с „Желая успех на народното събрание и правителството, Бог да пази България".


Лидерът на "Възраждане" КК вместо декларация при откриването на есенната сесия на Народното събрание посочи, че след няколко часа българин от Гърция – Милан Димитров, ще бъде екстрадиран от Гърция в САЩ на базата клетвена декларация от американски прокурор по обвинения, че извършвал търговия, която нарушава американските санкции срещу Русия


Костадинов посочи, че е поискал съдействие от Министерството на външните работи, но не е последвала реакция и съобщи, че народен представител от „Възраждане“ е в момента в Гърция за да помогне на Милан Димитров


Костадинов обвини българската държава и депутатите, че не правят нищо, за да защитят български граждани в трудни ситуация.


Според него това е симптом за разпада на държавата.


"Българският интерес е да защити всеки бългаарин, където и да се намира той", каза още той и добави, че поради тази причина хората не вярват на държавата и не гласуват.


Костадинов коментира и убийството на Алексей Петров и попита защо Кирил Петков не е задържан, за да дава обяснение.


Той каза още:


"Тези дни един българин беше убит от разбесняла се тълпа, но това не стресна никого в тази т.нар. държава".


Според него присъствието на английския посланик на среща в Централната избиратеелна комисия е „брутална намеса във вътрешните работи“ и „държавна измяна“ от страна на управляващите.


Костадинов обвини управляващите, че прокарват разделителни линии в обществото и че се опитват да заличат националната памет на българите, като подменят символи.


"Досега България е излизала от война с национални катастрофи, но сега сме на път да влезем във война след национална катастрофа, а изходът ще бъде летален за българската държава", каза на финала лидерът на "Възраждане".


"Държавата се разминава с активността на гражданите. Перманентните протести са доказателство за това. Действията на държавата са пост фактум. Улицата казва как да се налага справедливост. Има ли време да се поправи това? Категорично да. Нужно е не на думи, а претворено в дела да работим за хората и нашата родина. Дневният ред на хората да стане дневен ред на политиците."


Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация при откриването на новата парламентарна сесия.


Спешно трябва да се приемат законите във връзка с Плана за възстановяване и Шенген, подчерта Карадайъ.


"Крайно време е всички да осъзнаят, че е необходима национална икономика и че без икономически растеж е невъзможна европейската ни интеграция", посочи още лидерът на ДПС от парламентарната трибуна.
Сред ангажиментите на ДПС той открои "спиране на прогресивното обедняване, достъпно здравеопазване, качествено образование".


Промените в Конституцията Карадайъ нарече един от най-важните въпроси за това Народно събрание.


"Всяка промяна на Конституцията има смисъл само ако отговаря на изискванията на времето."


Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че "преди 3 месеца с много сглобки и задкулисие се създаде правитество, подкрепяно от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.


"Това е правителство на задкулисието", заяви тя и обвини управляващите, че ни ги движи българския интерес, а личният им интерес


Според Нинова управляващото мнозинство е демонстрирало законодателна немощ и юридическа некомпетентност и посочи приемането на закони, които е трябвало да бъдат променяни веднага след това – законът за съдебнат а власт, за домашното насилие, за движение по пътищата.


Тя посочи, че хора, които са подписали неизгодния договор с „Боташ“, продължават да бъдат начело в енергетиката.


Според,нея прекратяването на концесията на „Росенец“ започва да се отразява на цените на горивата. Лидерката на БСП обвини правителството, че създава несигурност в енергийния сектор.


Днес е позорен ден от най-новата българска история. Народното събрание започва работа в централата на БКП. Никой в тази страна не нарича тази сграда "Народно събрание". Всички я наричат "Партийния дом", защото тя е точно това. Но аз ви разбирам – вие се върнахте у дома си."


Това заяви в декларация от името на ИТН Тошко Йорданов. Като се обърна към "бившите комунисти от ГЕРБ, начело с Бойко Борисов, ПП-ДБ – деца на бившите комунистически велможи на БКП, БСП – идеологическите наследници на комунистите", той допълни:


"Всички заедно спокойно можете да върнете петолъчката на покрива на тази сграда, защото тя е пълна с комунисти."


"Когато народът измете вашето управление, ние отново ще върнем парламента там, където му е мястото – в историческата сграда на Народното събрание", подчерта Йорданов. По думите му "едно вредно Народно събрание ще започне отново да работи".


"Дадохте всички пари на българите в ръцете на един недомислен финансов министър, който докара страната до ръба на финансова криза", обърна се още към управляващите Тошко Йорданов.


"Ако смените националния празник, следващият 3 март ще бъде забележителен за вас. Българският народ ще ви образува неизлечими спомени", отправи предупреждение той, като нарече анонсираните конституционни промени "вредни".


"Ако направите всички брутални поразии, които сте замислили, ви желая приятна разходка по българските улици, когато след няколко месеца литър бензин стане над 3,50, а токът, след като премахнете защитата за домакинствата, стане три пъти по-скъп."


"Днес е позорен ден и защото вашата сглобка, зачената в грях и алчност продължава да съществува. По-отвратително управление можеше да има само ако след падането на комунизма БКП и СДС се бяха прегърнали. Основната вина в момента е на вас, от ГЕРБ", посочи Йорданов.


"Днес е позорен ден, но от друга страна е началото на края на този позор", каза в заключение той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби