Народното събрание

Свързани новини

19.04.2023 10:24

НА ЖИВО: Депутатите избират председател на Народното събрание

Видян 712 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първата и втората политически сили се разбраха след няколкодневни преговори кой да заеме председателското място в парламента като постигнаха договорка за ротационния принцип на председателство.

Росен Желязков ще е председател на 49-ото НС, след три месеца е възможна ротация

Вчера от ПП-ДБ обявиха, че днес ще подкрепят номинацията на Росен Желязков, а ако парламентът работи повече от три месеца, ще има ротация с представител на ПП-ДБ.

    "Даваме си сметка, че този наш ангажимент е израз на добронамерен тон между двете политически групи и че не може да бъде закрепен с акт на НС и разчитаме, че той ще бъде спазван вбъдеще и от двете страни", каза Атанасова.

БСП няма да подкрепи кандидатурата на Росен Желязков от принципни съображения, обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея споразумението за ротационно прадседателство е противоконституционно.

Тя обвърза законодателната програма, предложена от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, с приемането на бюджет и формирането на правителство между двете коалиции.

    "Честито на Никола Минчев - ще бъде председател през лятната ваканция. Това е пореден удар срещу авторитета на Народното събрание. По-важното, обаче, от тази уйдурма, е законодателната програма. В тези предложения има добри и необходими закони, част от които и ние подкрепяме. Разбира се, има и такива, които няма да подкрепим. Въпросът ми е: "Чия е тази програма?". Част от тези закони са от служебния кабинет, други - от кабинета "Петков" - недовършени, други от миналия парламент. Въпросът е кой застава зад тези закони - коалицията на дежнтълмените? Добре! Но знаете ли колко струва тази програма и как предлагате тази програма без бюджет? И кого в момента залъгвате, че правите мнозинство за законодателна програма, но няма да правите правителство - това са приказки за наивници", каза Нинова.

Освен кандидатурата на Росен Желязков, е внесена и кандидатура от "Възраждане" - на юристът Петър Петров.

Костадин Костадинов: "Възраждане" няма да подкрепи Росен Желязков за председател на НС

Заседанието започна с полагане на клетва като народен представител на Андрей Цеков от ПП-ДБ, който влиза в парламента на мястото на Лена Бориславова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион