Свързани новини

26.08.2021 14:38

На първо четене: НС одобри увеличение на пенсиите с 12,5 процента от 1 октомври

Видян 2994 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народните представители одобриха на първо четене актуализацията на Държавното обществено осигуряване, чрез която пенсиите ще бъдат повишени средно с 12,5 на сто от 1-ви октомври тази година, като за най-ниските пенсии ще има и специална добавка, за да се изравнят с прага на бедност, предаде БНР.


В подкрепа на актуализация на бюджета на ДОО гласуваха 148, един депутати гласува против, а 48 се въздържаха.


По време на обсъждането на предложената от служебното правителство актуализация на бюджета на ДОО, депутатът от „Има такъв народ“ Мика Зайкова предложи минималната пенсия да стане 370 лева. При обсъждането на актуализацията на Държавното обществено осигуряване, която предвижда ръст до 340 лева, Зайкова разкритикува идеята пенсионерите с минимална пенсия да получават и социална добавка, която да приравни дохода им с линията на бедност.


Тази добавка обаче може да се получава от пенсионери, които нямат сериозно имущество.


„432 хиляди души, българските пенсионери, тези, които са на минимални пенсии, ще получат помощ, само че те са близо 900 хиляди“, каза тя.


Към момента пенсионерите с минимална пенсия получават по 350 лева месечно, като 50-те лева от тази сума са добавка.


От ГЕРБ предлагат добавката да се вдигне на 100 лева месечно до края на пандемията, коментира Деница Сачева и добави, че промяната на пенсионната система трябва да се направи от редовен кабинет.


„Становището на нашата парламентарна група е, че служебното правителство не е избирано, не е овластено от Народно събрание и не носи ясна политическа отговорност. То изпълнява единствено и само волята на президента, негова задача е да подготви избори и да осигури плавен преход за избор на редовно правителство“.


Друго предложение на ГЕРБ е отпадане на тавана на пенсията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 27.08.2021 09:37

    Не одобрявам това, което правителството нарича "увеличение на пенсиите". Пенсията не е социална помощ , а има точна формулировка - резултат от продължителност на труда, заплащането му и среден осигурителен доход за годината. Дразнещо е да се пише едно и също съдържание по всички медии в разстояние на два месеца, без конкретика.Разбрахме за тавана, чуваме за бутаницата за минималната пенсия, а какво е в средата? А с вдовишките?Вече питах - какво значи средно? Да се обявят интервалите от пенсии, вкоито се увеличават с толкова и толкова процента. Че тогава да кажем средно.Или най-отдавна отпуснатите - с най-висок процент.Много ясно се избягва конкретиката. Очевидно нашите "народни избранници" нямат нищо против на три месеца да им се увеличават заплатите, а да приемат "много ясно и категорично "скок" на пенсиите със"среден пръст! Това не е социална политика. Години боде истината, че максималният осигурителен доход е много нисък, твърде много хора заработват над този максимален праг. Сигурни ли сме, че осигуровките се плащат от работещите? Това, че някои пенсии са по-високи от някои заплати, говори за управлението на държавата в последните годинии по-точно от така наречената й икономика. Като сметнеш, излиза, че "таванът на пенсията" се увеличава с 4%. Сметнете го - от 1440 на 1500 колко процента е? Небива да се създава конфликт между пенсионери и работещи, защото вината е в държавата, която не създава условия за съвременна цивилизована и открита икономика, в която да работят и да се реализират квалифицирани и добре образовани хора, което ще дава по-високите им доходи.

  • 002 мафия 26.08.2021 21:04

    Едpогабаpитната напоpиста каpиеpистка Сачева не и стигна геноцида на пенсионеpите и тpудещите се бедни до като беше във вихъpа на министеpстването си, а и в опозиция пpодължава да настоява геноцида да пpодължи. Иначе за властимащите и богатите пpестъпници се застъпва упоpито и увеличи необяснимо и несъpазмеpно високо тавана на пенсиите без да пипа облагаемия доход. Това чудовищно недоpазумение никога повече не тpябва да помиpисва власт, а напpотив да отговаpя и понесе заслужено наказание за геноцид въpху бългаpския наpод чpез умишлено дъpжане на нечовешки ниски пенсии и добавки

  • 001 Anonimen 26.08.2021 16:40

    Така и не става ясно колко ще порастнат максималните пенсии? Нелепо е един пенсионер да взима пенсия много по-голяма от заплатата на повечето работещи! Тка е в страната на мизерията за която скачахме и се наскачахме...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни