Свързани новини

11.03.2021 10:43

На маймуни ни направиха: Лични лекари

Видян 2620 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хладилниците са пълни с ваксини, но личните лекари са принудени да чакат напразно часове наред, а най-рисковите групи нямат достъп до имунизация. В изключително емоционално интервю пред Би Ти Ви Георги Миндов от сдружението на личните лекари описа скандалните правила на ваксинационната кампания у нас, предаде Сега.

"Бяха ни обещани логистика и подкрепа. Вместо това се редим часове наред, за да получим максимум до 3 флакона. Колеги искат да се откажат", разказа Миндов. Вчера следобед при пълен хладилник с ваксини на него му е било отказано да получи флакони в София. "Имам четирима починали пациенти, всичките над 80 г. и със съпътстващи заболявания. Това са хората, които пълнят болниците в момента и те нямат достъп до ваксини", каза още общопрактикуващият лекар. Според него с въвеждането на електронния регистър се е стигнало дотам подготвени от януари списъци с приоритетни пациенти от четвърта група - възрастни и хронично болни, сега да бъдат изпреварвани в кампанията от хора, записали се преди няколко дни в електронната система.

"Всеки ден забавяне струва човешки животи при нас", заяви медикът. Когато има недостиг на ваксини, трябва да се спазват фазите на ваксинационния план, категоричен е той. В момента разпределението на пристигащите доставки е 50/50 между свободното ваксиниране и личните лекари. Според Миндов спешно съотношението трябва да бъде променено и 75% от ваксините да се заделят за чакащите от четвърта фаза - възрастни и хронично болни, а не сега да се ваксинират млади хора, които карат без проблем инфекцията. Личният лекар твърди, че заради свободната ваксинация у нас българи от чужбина идват да се ваксинират тук.

"Разпределението на ваксини трябва да бъде публично, защото сега заради финансови интереси се заобикалят най-приоритетните групи", коментира още Миндов. И се възмути: "При пълен хладилник на мен не ми дават ваксини. Моите пациенти по-ниско качество ли са?".

"На тази опашка или на опашката пред здравната каса хванах тази седмица Ковид. Ужасно е, трудно боледувам и едва ли ще правя ваксини в епидемия", пише под снимка на вчерашните опашки в столичната РЗИ лична лекарка.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.03.2021 11:48

    Какъв коментар?! Ясно е - възрастните хора са прежалени.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец