МВР представи новата система за уведомяване за нарушения

Свързани новини

08.11.2023 16:40

МВР представи новата система за уведомяване за нарушения - SMS, по Вайбър и мейл

Видян 693 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въведена е нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или с приложението Вайбър. Системата беше представена официално на пресконференция в МВР от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и зам.-министъра на електронното управление Валентин Мундров.


Министър Стоянов припомни, че първата крачка е била законовата промяна, която позволява от август месец насам конфискацията на моторните превозни средства на водачите, управляващи след употреба на алкохол с над 1,2 промила или наркотични вещества.


Тази мярка работи, подчерта Стоянов и посочи, че от влизането в сила на промените до момента са отнети 78 автомобила, а присъдите за шофиране след употреба на наркотици и алкохол са 194. Това е втората стъпка, която позволява по-добра събираемост на налаганите глоби и по-бързото достигане на известието за извършеното нарушение, смятат от ведомството.


Новата система за известяване обаче на практика ще работи само за тези шофьори, които така или иначе искат да си платят глобите и няма да търсят "вратички в закона" или изтичане на давностни срокове за връчването на наказателните постановления.


След обработване на нарушението новата система ще позволява собственикът на автомобила да получава съобщение с кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или с приложението Вайбър. SMS-ът ще е озаглавен "МВР: Извършено нарушение МПС". Той ще информира за самото нарушение, ще съдържа номера на автомобила, с който е извършено нарушението и размера на дължимата сума.


Във Вайбър и по електронна поща текстът ще е по-дълъг и ще съдържа два линка - единият ще води към Системата за сигурно електронно връчване, а другият - към Портала за административни услуги на МВР.


При отваряне на самото съобщение нарушението, за което се известява, няма да се счита за връчено, обясни комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел Пътна полиция към Главна дирекция "Национална полиция". Ако шофьорът обаче си направи профил и се регистрира с него през системата за сигурно електронно връчване, при отваряне на линка наказанието ще се счита за официално връчено, а сумата по него ще бъде дължима.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци