В новия проектозакон е заложено още и понятието за “средна скорост” и по-високи санкции с цел превенция, посочи още Русинова.

Свързани новини

17.01.2023 10:50

МВР предлага по-сериозни санкции за пияно и насрещно шофиране

Видян 1107 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


МВР предлага по-сурови санкции за пияните шофьори. Промените са предвидени в Наредбата за контролните точки, внесени са от служебния вътрешен министър и са публикувани за обществено обсъждане.


Наредбата определя максималния размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, списъка на нарушенията при които от наличните контролни точки на водача, извършил нарушението, се отнемат съобразно допуснатото нарушение. В момента максималният размер на контролните точки за отчет на извършваните нарушения на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) е 39. При първоначално издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство притежателят му получава 26 контролни точки, които също стават 39 след придобиване на 24 месеца стаж като водач.


„Управлението на МПС от водачи след употреба на алкохол е сред най-опасните деяния, застрашаващи безопасността на движението по пътищата, тъй като намалява възможностите на водача да възприема нормално пътната обстановка, забавя неговите реакции, повишава неговото самочувствие”, пишат от МВР. Затова и по отношение на управление на моторно превозно средство след употребата на алкохол са диференцирани точките, които се отнемат за двата нови интервала на концентрация на алкохол в кръвта, от 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда и от 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда, съответно 8 и 12 контролни точки.


Завишен е и размерът на отнеманите точки за повторно нарушение, свързано с каране след употреба на алкохол - от 15 на 20 точки. Повече точки ще се взимат и от тези, които откажат кръвни проби за алкохол и наркотици - от 12 на 15 точки.


Въвежда се нова санкция - за движение в лентата за принудително спиране по автомагистрала. В тези случаи ще се отнемат 10 контролни точки. Движението в лентата за принудително спиране по автомагистрала е изключително опасно нарушение поради застрашаване живота на пътниците в спрелите принудително по някаква причина МПС и възпрепятстване движението на автомобилите от спасителните служби, в случай на тежко пътнотранспортно произшествие или друг инцидент, аргументират се авторите. Завишава се броят на отнеманите точки за нарушение и за водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път - от 10 на 15 точки. При повторност на нарушенията с лентата и насрещното, санкцията става 20 точки.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци