Прокуратурата оповести информация за извършвана от ВКП проверка по предоставен от министър-председателя Кирил Петков списък с имена на 19 лица

Свързани новини

22.02.2022 14:21

МВР не си е свършило работата по списъка на Петков: Прокуратурата

Видян 1159 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Проверката във връзка със списъка с 19 души, който премиерът Кирил Петков предостави на прокуратурата, е приключила безрезултатно, става ясно от съобщение на държавното обвинение. В него се казва, че разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, но органите на МВР не са не са предприели необходимите по закон действия по разкриване на евентуално извършени престъпления от лицата в списъка.


 


В хода на проверката по реда на Закона за съдебната власт Върховната касационна прокуратура е изискала от Министерството на вътрешните работи и от други правоохранителни органи и служби за сигурност пълна информация за лицата от списъка, който е съдържал медийни публикации в общ обем от 588 страници.


 


Като отговор държавното обвинение е получило 6 стр. от МВР и 8 стр. от Държавна агенция Национална сигурност и Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).


 


"Въпреки указания срок от наблюдаващите прокурори за предоставяне на информацията до 17.02.2022 г., такава все още не е постъпила от ГДБОП-МВР и Централно управление на НАП. В тази връзка са изпратени напомнителни писма за предприемане на съответните действия и изпращане незабавно във ВКП на изисканата информация", съобщават от прокуратурата.



В крайна сметка проверката установила, че по отношение на част от лицата, посочени от министър-председателя, липсва каквато и да е информация.


 


"Съгласно конституцията и законите на страната разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата.


 


Липсата на информация от органите на МВР сочи, че същите не са предприели необходимите по закон действия по разкриване на евентуално извършени престъпления от лицата, посочени от Кирил Петков", оправдават се от прокуратурата. От съобщението не става ясно кои са лицата от списъка, за които все пак са получени данни от МВР и службите за сигурност.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днешният ден подчертава важността на оригиналността

Днешният ден подчертава важността на оригиналността,