Засега няма данни колко хора са задържани при акцията, като се очаква днес да стане ясно срещу колко души ще бъдат повдигнати обвинения.

Свързани новини

16.01.2023 16:51

МВР и прокуратурата погнаха трафиканти на хора с акция Хавала

Видян 3512 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна




Съвместна акция под името Хавала провеждат прокуратурата и МВР. Тя е насочена срещу незаконната миграция и каналджийството.


„Надяваме се с тези действия правоохранителните органи да докажат, че могат да опазват външната граница на Европейския съюз и се надяваме страната ни в най-скоро време да стане част от Шенген“, обяви пред медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева.


Акцията започна вчера сутринта на територията на цялата страна. Тя се провежда по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев като в нея участват, освен представители на държавното обвинение от петте апелативни района, така и служители на ГДБОП, ГДНП, Граничната полиция, СДВР, Жандармерията и ДАНС.
„Извършват се претърсвания на адреси и автомобили, които се обитават и ползват от хора, за които има данни, че са свързани с каналджийство. Акцията е насочена срещу организатори на големи канали за трафик на хора, които тръгват от Турция, минават през България и продължават през Сърбия и Румъния за Централна и Западна Европа”, обясни Сийка Милева. Проверяват се и хората, за които има данни, че са набирали шофьори, превозвали са мигранти и са осигурявали помещения, в които временно са се настанявали чужденците.


„Дългото затъмнение в отношенията между прокуратурата и МВР въз основа на политическите атаки върху съдебната власт даде своите горчиви плодове върху борбата за опазване на границата“, каза още Милева и напомни, че четирима полицаи са загинали при изпълнение на служебните си задължения във връзка в борбата с незаконната миграция.


Според данните на прокуратурата през 2022 г. петкратно се е увеличила незаконната миграция спрямо 2021 г. „Това са нива, които не сме чували и виждали от 2013 г. Забелязва се и ръст на установените мигранти във вътрешността на страната, граждани предимно на Афганистан и Сирия, а напоследък и на Мароко“, посочи говорителят на главния прокурор.
Миналата година са били образувани 1006 досъдебни производства, внесени са 523 обвинителни акта срещу 940 души. Осъдените за каналджийство са 590, а оправдателните присъди са само четири.
Засега няма данни колко хора са задържани при акцията, като се очаква днес да стане ясно срещу колко души ще бъдат повдигнати обвинения.












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак