Свързани новини

04.07.2013 13:59

МВФ очаква слабо повишение на икономическия растеж в България

Видян 1242 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България запази трудно постигнатата макроикономическа и финансова стабилност въпреки нестабилната политическа конюнктура. Това е заявила по време на заключителната среща на редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) за България ръководителят й Мишел Шанън, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите, предаде Дневник.


Според нея това е "спомогнало за предпазване на страната от най-тежките последици от световната криза". Според експертите на фонда вътрешната несигурност и сътресенията на световните пазари през последните седмици не са оказали значителен пазарен ефект върху България, като доходността по облигациите и спредовете по суаповете за кредитно неизпълнение запазват нивата, наблюдавани при други държави отличници от Източна Европа с високи резултати.


Експертите на МВФ прогнозирали, че икономическият растеж на България през 2013 г. ще се повиши съвсем слабо в сравнение със забавения темп през 2012 година, докато безработицата остава неприемливо висока.


В сряда рейтинговата агенция Moody's посочи в годишния си анализ, че очаква растежът на икономиката тази година е 1.2%, а през следващата - 2.4 процента.


Всякакви по-ниски бюджетни приходи в резултат на по-слаба от прогнозираната икономическа активност или забавяния във възстановяването на средства от фондовете на ЕС обаче не трябва да бъдат за сметка на намаляване на предвидените в бюджета разходи, смятат от мисията.


Само преди ден министърът на финансите Петър Чобанов обяви, че се очаква неизпълнението на приходите да е от порядъка на 1 млрд. лв.


От фонда препоръчват в бъдеще да продължи подобрението на структурата и ефективността на разходите за повишаване качеството на публичните услуги и за поставяне на цели във връзка с обществените услуги в рамките на ограничените фискални възможности.


От МВФ коментират още, че "плановете за намаляване на административните пречки пред бизнеса, за повишаване на ефективността в енергийния сектор и в основните публични услуги, включително в здравеопазването, както и повишаване на доверието в правната система и преодоляване на корупцията са от ключово значение за укрепване на растежа и заетостта".


По същия начин плановете за намаляване на структурната безработица, включително чрез решаване на проблема с несъответствието в уменията и насочване на програми към младите работници, са от ключова важност.


Финансовата система остава стабилна и добре капитализирана, с висока ликвидност в резултат от ограниченото търсене на кредити и продължаващия ръст на депозитите, заключават още експертите от фонда.


Мисия на Международния валутен фонд пристигна на 27 юни с цел да оцени растежа на икономиката и състоянието на пазара на труда.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни