Плосък данък

Свързани новини

15.03.2024 09:23

МВФ ни препоръча премахване на плоския данък

Видян 623 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече данъчни постъпления в бюджета. Необходимо е да се възстанови 20%-ната ставка ДДС за всички сектори, да се премахне плоският 10% данък за доходите на физически лица, като се въведе прогресивна скала на облагане, както и да се премахне таванът за осигуряване и всички да плащат осигуровки върху реалните си доходи.

Това препоръча ръководителят на мисията на МВФ у нас  Жан-Франсоа Дофен пред депутати от бюджетната комисия в парламента.

Според мисията на фонда икономиката на България ще отбележи по-висок растеж тази година от 2.7% и сериозно забавяне на инфлацията до 3.5%, за което заслужава похвала. В дългосрочен план обаче има големи рискове пред икономическото ни развитие, тъй като все още е много голям процентът на населението в бедност, а социалните неравенства са значителни. "България изостава от страните от ЦИЕ в догонването на останалите от Европейския съюз", подчерта Дофен.

Фондът препоръчва страната ни да води неутрална фискална политика и да се опита да съставя бюджети с дефицит не по-голям от 1% от БВП. "Свиването на дефицита обаче не трябва да бъде за сметка на орязване на социалните разходи и капиталовите инвестиции. Необходими са реформи в приходната част, които да повишат постъпленията устойчиво в дългосрочен план", посочи Дофен.

Той определи бюджетът за тази година като твърде експанзионистичен, което ще доведе до повишение на търсенето, а оттам и на инфлацията.

"Ако България следва разумна фискална политика, смятаме, че през 2025 г. е разумно да покриете критериите за инфлация за влизане в еврозоната", посочи ръководителят на мисията на фонда у нас.

"Въвеждането на 10% плосък данък изигра своята роля. В момента той се явява пречка, която не позволява адекватни инвестиции в човешкия капитал и в инфраструтрурата. Затова препоръчваме въвеждане на прогресивна данъчна система, поне що се отнася за облагането на физическите лица. Наред с това трябва да се подобри и данъчният контрол върху големите данъкоплатци", посочи още Дофен.

Той отправи критика към решението да се изземва 100% дивидент от държавните предприятия, защото това ги лишава от възможност за инвестиции и за повишаване на производителността им.

Фондът очерта три области за реформи, ако България желае да ускори сближаването на икономиката и стандарта на живот със старите членки на ЕС. На първо място бе посочено укрепване на управлението и



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.