Правосъдният министър Надежда Йорданова каза след заседанието на правителството, че до предложените промени се е стигнало, след като Кьовеши изразила притеснение от конкретен случай, в който европрокурор поискал назначаване на експертиза, но Специализираната прокуратура отказала заради липса на пари

Свързани новини

18.05.2022 16:55

МС предлага създаването на структура за европейските делегирани прокурори у нас

Видян 1933 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Правителството одобри промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се осигурява по-голяма самостоятелност и независимост на европейските делегирани прокурори. Такова искане отправи при посещението си в България европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.


 


След това правосъдното министерство предложи изменения в ЗСВ, с които делегираните прокурори да бъдат обособени в самостоятелна организационна структура в прокуратурата, със собствена сграда и администрация. Промените предвиждат също Европейската прокуратура да оправомощи един от българските делегирани европрокурори за ръководител на новата структура.


 


Правосъдният министър Надежда Йорданова каза след заседанието на правителството, че до предложените промени се е стигнало, след като Кьовеши изразила притеснение от конкретен случай, в който европрокурор поискал назначаване на експертиза, но Специализираната прокуратура отказала заради липса на пари.


 


„Видно е, че такава ситуация не може да бъде приета и законодателят трябва да създаде ефективни мерки за функциониране на европейските делегирани прокурори“, каза Йорданова. Тя подчерта изрично, че единствено прокуратурата е представила отрицателно становище по проекта. Мотивите били, че противоречал на Конституцията и на регламента за Европейската прокуратура.


 


„И двете съображения са несъстоятелни. Относно съответствието с европейския регламент, има положително становище на Европейската прокуратура, а за несъответствието с Конституцията, можем ясно да заявим, че не се нарушава нито една норма“, каза Йорданова и пожела максимално бързо проектът да бъде гласуван в парламента.


 


Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков – Лена Бориславова допълни, че правителството ще подпише меморандум за сътрудничество с Базелския институт за управление. Тя обясни, че това е експертна организация в Швейцария, посветена на укрепване на управлението, противодействие на корупцията и възстановяване на отклонени активи.




Пламен Валентинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева