30.11.2015 15:18

Може ли да фалират няколко бг банки заради стрес тестове?

Видян 4937 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

   19’ предупреди още през лятото, че изборът на Димитър Радев за шеф на БНБ като цяло и особено идеята му американци да друснат стрес тестове на банките ни, след като вече минаха европейските, е опасна работа. През есента първи писахме за поредната му грешка – да бъде ограничена информацията за трезорите, обнародвана от Централната ни банка, с което хората съвсем загубиха и 9%-овото си доверие в институцията. Проекто-бюджетът на държавата за 2016 г. доказа опасенията на финансовия министър по въпроса, подплатени с 5 млрд. лв. за „преструктуриране на банковата система”.
19 ‘ вече знае кои банки са заплашени да не минат стрес тестовете, които ще се провеждат напролет и ще причинят ненужни сътресения на системата, вместо да я оздравят. Защото, дори заплашените да са по-скоро малки, те са български банки и това едва ли е случайно – явно някой иска да намали дела на националния ни капитал в този тъй сладък и гарантирано печеливш от специализираното законодателство у нас бизнес. Второто, което банкерите пропускат, е логиката „парен каша духа” и ефектът на доминото, които ще настъпят веднага, след като дори само се чуе за проблеми в бранша. Още са горещи спомените за лятото на 2014 г. – все пак оттогава мина едва година. Така дори всичко „технически” да се представя ОК, пиарски ще бъде не стрес, а може да се превърне в национална трагедия.  



Засега ще премълчим имената на трезорите, които са заплашени или в най-добрия случай - трудно ще бъдат спасени. Чуваме обаче от банкери нещо супер тревожно: в БНБ смятали да прехвърлят лоши кредити (в една от малките ни банки са към 60%) от едни към други играчи. „Отлична” идея – така ще заразят и здравите банки.
Истината е, че и най-големите на пазара трудно ще обяснят някои работи. Например Булбанк с необслужваните кредити - 8- и 9-цифрени суми, на известни олигарси и дори банкери...Веднъж питахме шефа й Хампарцумян за една конкретна от въпросните личности, за която имаме справка за точната сума на лошите й кредити – колкото бюджета на областен град. Последва обаждане „да оправим нещата” от въпросната персона. Е, не ги оправихме, защото не сме такива хора.
Бившият зам.-председател на Комисията  по финансов надзор Румен Гълъбинов изказа подобни опасения, свързани със стрес тестовете преди дни пред clubz: „За много кратко време от края на м.г. (покрай срива на КТБ) се получи една свръхликвидност в чуждите банки тук. Тя им позволи да намалят лихвите по депозитите на близки до европейските нива и затова не ни учудва, че в момента те са толкова ниски. В същото време този прилив е за сметка на отлив или на задържане на депозитите в банките с българско участие. Българските банки с българска собственост нямат такава свръхликвидност. Те са принудени да вземат ресурс на кредитния пазар на по-високи цени, за да могат да предлагат кредити. Чуждите банки са по-конкурентни от тях.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,