Според Централното командване на САЩ нападенията в Йемен са извършени в координация с Обединеното кралство и с подкрепата на Австралия, Канада, Нидерландия и Бахрейн. То твърди, че целта на Вашингтон е била "деескалация на напрежението и възстановяване на стабилността в Червено море".

Свързани новини

12.01.2024 10:47

Москва осъди ударите на САЩ в Йемен

Видян 869 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Западните въздушни удари в Йемен имат за цел да ескалират напрежението в Близкия изток, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. През нощта САЩ и техните съюзници атакуваха десетки цели, които определиха като военни обекти на хутите.

Военните действия бяха предприети в отговор на опитите на шиитското движение да наруши морския трафик в Червено море, за да навреди на Израел. Хутите се насочиха към кораби, които според тях са свързани с еврейската държава, в отговор на тримесечната обсада на Газа.

Въпреки че няколко държави участваха в ударите, Захарова посочи САЩ като водеща сила зад акцията. В публикация в социалните медии в петък сутринта тя ги описа като пример за "пълното пренебрегване на международното право в името на изостряне на ситуацията за деструктивни цели на [Запада]". Тя обеща да направи по-подробно изявление относно ситуацията по-късно през деня.


Според Централното командване на САЩ нападенията в Йемен са извършени в координация с Обединеното кралство и с подкрепата на Австралия, Канада, Нидерландия и Бахрейн. То твърди, че целта на Вашингтон е била "деескалация на напрежението и възстановяване на стабилността в Червено море".

Москва обвини САЩ, че стоят на пътя на международните усилия за потушаване на близкоизточния конфликт, като блокират всяка предложена от САЩ резолюция на Съвета за сигурност, призоваваща за прекратяване на огъня в Газа.

Израел започна кампанията в отговор на смъртоносното нахлуване на палестинската войнствена групировка Хамас в началото на октомври и твърди, че целта му е да заличи тази заплаха. Вашингтон предостави военна подкрепа за израелската военна операция, въпреки че изрази загриженост относно големия брой цивилни жертви.

По данни на местните власти в палестинския анклав са загинали най-малко 20 000 души - приблизително 1% от населението му.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката