Всичките ни големи морски курорти са празни и след средата на юни, въпреки че миналата седмица по крайбрежието нямаше дъждове като в София
01/02

Свързани новини

19.06.2023 09:25

Морските курорти са празни, 50% по-малко записвания от 2019 г., хотелите са във фалит

Видян 4877 пъти | Коментари 2
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всичките ни големи морски курорти са празни и след средата на юни, въпреки че миналата седмица по крайбрежието нямаше дъждове като в София. Шефът на един от най-класните хотели по морето разказа пред 19 минути твърде драматичната истина:


Записванията за това лято са 50% от 2019 г., която вземаме за база, понеже нямаше локдауни и специални мерки, както през 2020, 2021 и 2022 г. Вдигнатите с около 30% цени не могат да компенсират липсата на туристи и вдигнатите двойно за 4 г. разходи – от тока и водата през минималната заплата и осигуровките. Активният сезон се е съкратил на практика двойно – от 100 на 50 дни (1 юли – 20 август). Практически всички хотели са във фалит. Затова и вървят кампании с 30-40% отстъпки за българи и на най-елитните ни места за настаняване, но

нашите още ги няма на морето

Преди дни 19 минути показа и илюстрация от празния плаж на слънчева Албена в началото на уикенда. Не е по-радостно и в останталите туристически места:
„Най-големият български морски курорт – Слънчев бряг, е празен в средата на юни, алармираха пред TravelNews хотелиери. Същото е положението още в Златни пясъци, Албена, Св. Св. Константин и Елена и др. комплекси. По плажовете и улиците на Слънчев бряг има много малко туристи.


Хотелите, ресторантите и заведенията страдат от липсата на германци, които се очаква през тази година да достигнат едва 50% от нивата преди Ковид пандемията. Германският пазар беше най-големият за българския туризъм с над 700 000 туристи годишно. Сега германците от една страна се страхуват да идват по Българското Черноморие заради близостта до войната в Украйна и икономическата стагнация в Германия. От друга страна, липсват чартъри и полети от германските летища до Бургас и Варна.


„Сезонът започна изключително слабо. Преди пандемията по това време вече гъмжеше от туристи в Слънчев бряг. В момента само около 10 хотела са пълни, а в останалите (б.р. около 200) заетостта е под 10%“, обяви за TravelNews Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), който е съсобственик и на хотел Колизеум до самия плаж и в сърцето на курорта – това е бившето вариете.


„Хората се страхуват от войната и не искат да идват на Българското Черноморие. Но България не излиза с ясни послания и информация, че тук е спокойно. Морето на Слънчев бряг е изключително чисто, а водата е кристална. Освен това курортът никога не е бил толкова чист и подреден“, подчерта Веселин Налбантов. Според него в голяма степен вина носи служебното правителство. „Бившият министър на туризма Илин Димитров гръмко обявяваше огромен ръст на туристите, но такъв не виждаме. Служебното правителство нищо не направи за рекламата на България и да обясни, че сме безопасна дестинация. Туризмът не беше въобще приоритет за служебния кабинет, какъвто се оказва, че не е и за новото редовно правителство“, коментира разгневен Налбантов, който беше съветник на премиера и ресорния вицепремиер в този сектор през 2017-2021 г.
Хотелиерите в Слънчев бряг се надяват новата министърка на туризма Зарица Динкова да тръгне по курортите и да се запознава с проблемите. „А не само да си седи в кабинета в София. Трябва да дойде на място“, каза Веселин Налбантов.
Същата ситуация очерта и Елена Иванова, зам.-председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, която притежава и комплекса Империал ризорт от 3 хотела.


„Положението е много странно, защото са пълни само няколко по-висококатегорийни хотела”, каза тя. Иванова не се оплаква и отчита голяма заетост в нейните хотели от британски туристи. Но другите са празни.
„Няма силен сезон, какъвто описват от Министерството на туризма. Всички се изхвърляха с бомбастични прогнози за предстоящ добър сезон. Реално

сега в Слънчев бряг е паднала бомба, подчерта хотелиерката Елена Иванова.

"За съжаление е такава реалната ситуация“, коментира Венелин Ташев, председател на Клуб на хотелиера в Несебър и собственик на хотел Котва в Слънчев бряг и на хотел Парадайс бийч в Свети Влас. Той също не се оплаква, защото е един от хотелиерите с много туристи и добра заетост за юни.


Но подчерта, че като цяло картината не е добра за Слънчев бряг.
Хотелиерите са страхуват още да не дойде замърсяването от язовир Каховка по Българското Черноморие, защото ще провали съвсем сезона”, заключава ТравелНюз. А първите крави вече изплуваха на Оазис.


Същото е на другия ни голям комплекс Златни пясъци:


В курорта очакват първите туристи едва след средата на юни, т.е. тези дни. "Губим крилата на сезоните, активният остава юли-август. Това означава свиване на заетостта. Очакваме туристи от Румъния, Полша, Сърбия и Германия, откъдето записването все още е много слабо. Загубихме чартърните полети с бездействие от държавата - обещавахме 35 евро на седалка, но това не се реализира", разкри пред NOVA Станислав Стоянов - зам.-председател на Съюза на хотелиерите на "Златни пясъци".  


Мария Пенчева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 15.07.2023 17:37

    На Сочи ходил ли си скоро?

  • 001 Anonimen 19.06.2023 11:06

    нали изгониха платежоспособните руснаци и приеха урките. Да фалират! Не съм стъпвал на скапаното ни лайноморие десетилетия. Давам си парите в Гърция и Турция, че и в Албания. Където умеят да правят туризъм и морето е чисто.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей