Петима от моряците останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът, според МС.

Свързани новини

18.04.2022 13:09

Моряците от Царевна пристигнаха на родна земя (Видео)

Видян 2102 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Моряците от кораба „Царевна” пристигнаха на родна земя. Те бяха прибрани с правителствения самолет. Машината кацна на Лещите Варна.


 


14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол. 



От кораба излязохме ние, оттам войници от Донецката народна република (ДНР) ни ескортираха, държаха се с нас много добре, много човешки, храниха ни, пазеха ни, разказаха моряците. Войниците ги качили на автобус и ги закарали в хотел в Донецк, а оттам - в Ростов на Дон.



 


Петима от моряците останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът, според МС. Трима от тях са български граждани, а двама - украински.




Обмисляхме няколко опции за евакуацията на моряците, но знаете, че ситуацията е неконтролируема при военни действия, каза премиерът. Контакт с кораба се поддържа от 13 март, припомни министърът на външните работи Теодора Генчовска.



По думите й "не е осъществявана връзка с т.нар. Донецка народна република".



„Искам да благодаря на всички, които участваха в координацията – МВнР, всички институции, които бях част от тази задача. Сега фокусът ни е към другия кораб – този в Черноморск”, заяви премиерът Петков.




Външният министър увери, че държавата е в постоянна връзка с капитана на „Царевна” още от самото начало на кризата. Тя е категорична, че операцията по евакуацията е организирана изцяло от правителството.




„Бяхме готови, независимо кой има превес на пристанището – украинската или руската страна”, каза Петков.


 



Фокусираме се върху спасяването на моряците от кораба „Рожен”, който се намира на пристанището в Черноморск", каза още  Кирил Петков. Той обясни, че на борда на „Рожен” моряците имат храна за 3 месеца.




 Генчовска увери, че от 13 март властите са в ежедневен контакт с капитана на кораба „Царевна”. Министър Генчовска заяви, че до момента от „Рожен” са евакуирани 6 души.



 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец