Свързани новини

09.07.2012 16:51

Мори ни жега, дави ни потоп

Видян 1669 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Все още е спорен въпросът дали тази е последната година за света, но едно е сигурно - 2012-а е първата от следващите 20, в които ни чакат убийствени жеги и невиждани потопи. Адски мор и опасни наводнения на Земята, нещо като Армагедон, предвиждат руски учени. 

Прогнозите са, че през идващите 2 десетилетия планетата ще бъде ударена от най-малко 4 пъти повече наводнения. Освен тях почти библейски горещини ще морят всичко живо, прогнозират ръководителят на програмата за климата и енергетиката в Световния фонд за дива природа на Русия Алексей Коронин. Той е категоричен, че опасните природни явления като силни и продължителни порои и ненормални горещини ще стават все по-чести и все по-силни. „Сред бедствията ще са и адските слънчеви изригвания“, категоричен е Коронин. Според него това е свързано с въздействието на човешката дейност върху природата, което води до разбалансиране на климата. Коронин обяснява, че в сравнение с 1960 г., през 2012 г. опасните метеорологични явления са се увеличили няколко пъти. 

Той обаче признава, че не е възможно да се предскаже честотата, през която ще се появяват подобни бедствия. По всичко личи, че това лято ще бъде доста тежко и у нас. Жегата ще ни мори до края на седмицата. От вчера в цялата страна е в сила оранжев код, което означава, че температурите ще са опасно високи. „Причината да преминем от жълт в оранжев код са не само високите температури, а че те продължават вече шести ден и през следващите дни не се очаква захлаждане”, обясниха от НИМХ. Носят се слухове, че днес ще вали, а в петък щяло да има лек повей, но той ще е толкова малък, че ще остане почти незабележим. Следващият уикенд отново ще е изключително горещ, като в отделни райони максималните температури да достигнат 39 - 40 градуса. Рискът от топлинен удар е голям, затова трябва да се пият повече течности и да не се излагаме на слънце в часовете между 11,00 и 16,00 часа, съветват медиците. „Причините да преминем от жълт в оранжев код са не само високите температури. Вчера вече беше 6-и ден с високи температури и през следващите дни не се очаква захлаждане, затова кодът премина от жълто в оранжево”, поясни дежурният синоптик от НИМХ при БАН Ана Дякова. „Не е изключено в края на седмицата да се премине и към червен код за опасно високи температури“, каза още специалистът. В София вече е създадена организация и столичани могат да получат безплатна минерална вода на метростанцията на стадион Васил Левски, пред пилоните на НДК и на площад Св. Неделя. Пунктовете ще работят от 13,00 до 15,00 ч. до края на месеца.





Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец