"Фактологията до момента показва, че РУО-Пловдив е било сигнализирано, че в СУ „Найден Геров“ продължават да се пишат оценки на ученичка, която е загубила живота си.

Свързани новини

05.09.2023 17:12

МОН проверява училище в Пловдив за мъртви души

Видян 868 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на образованието започва проверка по скандален случай в пловдивско училище, което месеци наред е писало оценки на починала ученичка. "Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди цялостна проверка на случая в СУ "Найден Геров" в Пловдив. Възложен е пълен одит на всички звена, които имат отношение по случая - училището, регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция "Организация и контрол" в МОН", посочват от пресцентъра му.

 Става дума за момиче, което м.г. е трябвало да бъде в пети клас в пловдивското училище "Найден Геров", но не е ходило там изобщо, защото е починало през юли м.г. (след удавяне в р. Марица). Въпреки това по документи то се водело на училище, а учители месеци наред дори са му писали оценки. След като чак през ноември месец случайно разбрали, че момичето е починало и получили потвърждение за това от МВР, то било отписано, а оценките й били заличени.

"Фактологията до момента показва, че РУО-Пловдив е било сигнализирано, че в СУ „Найден Геров“ продължават да се пишат оценки на ученичка, която е загубила живота си. Практиката продължава с месеци, прави се от повече от един учител, а основното съмнение е, че е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или за да не се допусне разформироване на паралелката", казват от МОН.

Училищата получават средства за издръжка от държавата под формата на единни разходни стандарти - за вид институция, за парлалекла, както и за брой учени. Стандартът за ученик от неспециализирано училище през 2023 г. е 2381 лв., а през 2024 г. ще бъде 3023 лв.

От МОН посочват, че РУО-Пловдив е установило нарушението, но се е ограничило само до препоръка да се изискат обяснения от директора и да се предвидят допълнителни квалификации за училищния състав. "Без коментари от съответната дирекция в МОН докладът стига за одобрение до министъра. В тази ситуация проф. Галин Цоков възлага нов, цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без никакви реални действия. На база на комплексната проверка министърът очаква да се даде и категорично становище дали случаят не следва да бъде предоставен на вниманието и на Прокуратурата на Република България", допълват от МОН.

Оттам признават, че до момента подобни инспекции са правени изключително рядко, като обикновено проверките се ограничават до училището или съответното РУО. "Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива", подчертава министър Цоков.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 05.09.2023 23:17

    големи новини, няма що, сериозните проблеми свършили, сега ако не доктори, ще търсим пък лоши даскали -едно и също, тези категории не се занимават с отмъстителни убийства и са безобидни, търпят всякаква помия по главите си, дъвката на посредствената журналистика

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци