"Между Европейския съюз и Молдова се наблюдава много добра, положителна динамика", заяви по-късно Попеску пред журналисти на пресконференция, по време на която благодари на страните от ЕС за подкрепата, но също така заяви: "В същото време, да, искаме това да стане по-бързо. "

Свързани новини

22.11.2022 10:51

Молдова настоява ЕС да "увеличи драстично" скоростта на подкрепа на фона на руския натиск

Видян 1466 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник група европейски държави, ръководени от Германия и Франция, обещаха милиони евро нова подкрепа за Молдова, но лидерите на източноевропейската страна призоваха за по-бързо отпускане на тази помощ, тъй като Русия засилва енергийния си шантаж, съобщава Политико.


Молдова, държава без излаз на море между Румъния и Украйна, е изправена пред сериозна икономическа и политическа криза, тъй като Русия драстично намалява доставките на газ, за да накаже страната за проевропейската ѝ позиция. Междувременно страната страда и от прекъсвания на електрозахранването, тъй като енергийната инфраструктура в съседна Украйна е блокирана от войната на Москва, което води до рязко покачване на цените на енергията и инфлацията.

Президентът на Молдова Мая Санду заяви пред делегатите на конференция за подкрепа във френската столица, че страната й е изправена пред "остра енергийна криза", която може да "застраши социалния мир и сигурност".


 "Тази война застрашава доставките на енергия и газ. Не сме сигурни, че можем да намерим достатъчно количество, за да отопляваме и осветяваме домовете си. А дори и да го направим, цените ще са непосилни за нашите хора и икономика", предупреждава Санду.



По време на конференцията Франция обяви 100 млн. евро, а Германия - 32 млн. евро нова финансова помощ за засегнатата от кризата страна, в допълнение към подкрепата от около 200 млн. евро, която двете страни бяха обещали по-рано. Няколко други държави от ЕС, сред които Швеция, Италия и Люксембург, също участваха в конференцията, но нямаше незабавни данни за общия брой на поетите ангажименти.

Въпреки това министърът на външните работи на Молдова Нику Попеску предупреди, че страната му, която има статут на кандидат за членство в ЕС, се нуждае не само от финансови обещания от ЕС, но и от повече бързина при изпълнението на европейските инициативи, като например подобряване на свързаността на Молдова с европейските газови и енергийни мрежи.



"Между Европейския съюз и Молдова се наблюдава много добра, положителна динамика", заяви по-късно Попеску пред журналисти на пресконференция, по време на която благодари на страните от ЕС за подкрепата, но също така заяви: "В същото време, да, искаме това да стане по-бързо. "

"Истината е, че много от процедурите на международното сътрудничество, на международните донори, на международните институции са предназначени за мирно време, а не за време на война", каза Попеску. "И тук всички ние наистина трябва да увеличим значително скоростта, с която изпълняваме конкретни проекти, включително по отношение на свързаността. "

Попеску добави: "Трябва да сме сигурни, че обществото ни може да поеме тези сътресения, причинени от войната. "
 


 



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за