Индийският министър-председател Нарендра Моди даде старт на проекти на стойност 157 млрд. рупии (2 млрд. долара) в Айодхя, град, смятан за свещен от индусите, в щата Утар Прадеш.

Свързани новини

03.01.2024 09:25

Моди завърши 2023 г. с 2 млрд. долара за инфраструктура в свещения град на индусите

Видян 3831 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индийският министър-председател Нарендра Моди даде старт на проекти на стойност 157 млрд. рупии (2 млрд. долара) в Айодхя, град, смятан за свещен от индусите, в щата Утар Прадеш.  

По време на посещението си в града Моди положи основния камък на 46 проекта, сред които проекти за развитието на Айодхя и околностите му, както и други проекти на стойност около 550 млн. долара в цял Утар Прадеш, съобщи индийската държавна медия DD News.   

Айодхя, където се осъществява мащабен проект за изграждане на храм, посветен на индийския бог Рам, вече ще бъде свързан с останалата част на Индия чрез летище "Махарши Валмики", наречено на името на хиндуистки светец. Летището може да обслужва един милион пътници годишно. Освен това железопътната гара в Айодхя е преустроена в модерен железопътен възел, оборудван с асансьори, ескалатори, заведения за хранене, магазини, гардероби, стаи за деца и чакални.


Изграждането на самия храм може да струва на индийското правителство около 18 млрд. рупии (216 млн. долара), съобщиха неотдавна пред вестник The Hindu представители на фонда, отговарящ за проекта.


Говорейки пред огромно събрание в Айодхя, индийският лидер заяви, че 1,4 милиарда индийци трябва да празнуват 22 януари, деня, в който храмът ще бъде осветен, подобно на Дивали - хиндуистки празник, по време на който хората палят глинени лампи пред домовете си. Индийците вярват, че Рама, главният герой на хиндуисткия епос "Рамаяна", е роден в Айодхя. Дивали, който се празнува всяка зима, е посветен на победата на индийския бог над демона Равана и триумфалното му завръщане у дома.

Моди призова хората да посетят храмовия град, който е претърпял драматична промяна през последните няколко години, но също така напомни на бъдещите посетители да избягват големите тълпи в деня на освещаването. Според индийските медии близо 8000 високопоставени лица са поканени да присъстват на церемонията. Около 15 % от работниците, работещи на строителната площадка, също ще получат покани, се казва в съобщенията.   

Храмът на Рама в Айодхя се строи след дълги юридически спорове, тъй като на мястото някога е имало джамия. Изграждането на храма беше основен въпрос за Моди, който се насочи към последните национални избори през 2019 г. Следващата година също е от решаващо значение за Моди, тъй като между април и май 2024 г. ще се проведе още един кръг от национални избори за определяне на следващия министър-председател.


 През 1992 г. джамията Бабри Масджид в Айодхя, построена през XVI в., е разрушена от хиндуистки активисти, които вярват, че тя е построена върху руините на храма на Рам, което предизвиква масови комунални бунтове, при които според различни оценки загиват между 2000 и 3000 души. 18 години след инцидента започва съдебен процес, в центъра на който е въпросът дали хиндуистите или мюсюлманите са законните собственици на земята, и той протича с охлювни темпове. През 2019 г. Върховният съд на Индия застана на страната на индусите, проправяйки пътя за издигането на храм, посветен на индуистко божество, върху спорната земя.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец