С тази своя позиция бившият министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов излиза във връзка с обществена поръчка, направена набързо и без оглед „особеното мнение“, с което са се подписали повечето представители в комисията.

Свързани новини

11.03.2024 15:05

МО ощети с десетки милиони бюджета в последните дни преди ротацията: Красимир Каракачанов

Видян 826 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С тази своя позиция бившият министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов излиза във връзка с обществена поръчка, направена набързо и без оглед „особеното мнение“, с което са се подписали повечето представители в комисията.


На 6 март, един ден след подаване на оставка на правителството и денят, в който НС гласува оставката, министърът на отбраната е подписал писмата до всички участници в процедурата за окончателното класиране за сделката за закупуване на 3D радари за Българската армия.


Според това класиране разликата между първите четирима участници е повече от минимална – в рамките на 4-5%. За победител с минимална преднина (не става ясно как е получен резултатът), е обявена френската фирма „Талес“, от която ще бъдат закупени 7 бр. 3D радари.


Както вече информирах обществеността, с оферти в конкурса за 400 млн. лв., са участвали пет водещи компании - „Локхийд Мартин“ (САЩ) – с които имаме договор за 16 изтребителя F-16, Block70, „Елта“ (Израел), „Индра“ (Испания), „Талес“ (Франция) и „Леонардо“ (Италия).


Министърът на отбраната назначава комисия, която да оценява офертите. По неизвестни причини испанската фирма, която е дала най-ниска цена – с около 60 млн. лв. по-малко от другите, през януари т.г. е декласирана и  така само с няколко точки преднина първа е класирана френската фирма, следвана плътно от „Елта“ , „Леонардо“ и „Локхийд Мартин“.


Комисията за оценка на офертите е от 33 души. Въпреки че голяма част от членовете ѝ са подписали с особено мнение и са настоявали до оценените 4 фирми да бъде изпратено писмо за подобряване на офертите (каквато е била практиката в МО в другите аналогични процедури, например за двата патрулни кораба ), политическото ръководство не само не направи това, а набързо извършва класиране и го утвърждава и информира за това участниците въпреки, че вече е де факто в оставка.


Напомням също така, че една от фирмите е изпратила писмо до министъра на отбраната и парламента, че е готова при поискване сериозно да намали цената, но и това е заметено.


Така бюджетът на Република България е ощетен минимум с няколко десетки милиона лева.


Въпросът защо се бърза вече е с ясен отговор – явно някой бърза да реализира облага в своя полза преди да бъде извършена смяна в Министерството на отбраната.


Въпросът е - ако след няколко дни има нов министър на отбраната, дали той ще приеме тези съмнителни действия на предшественика си или ще направи всичко възможно да защити интересите на страната. И най-накрая, ако договор за такава „сделка“ попадне в парламента, дали въобще ще има шанс за утвърждаване.


Красимир Каракачанов, министър на отбраната (2017 – 2021 г.)





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Лапсус на кийборда 11.03.2024 14:27

    Яяя... къде чак сте скатали матрЯлчето...заради ... правописните грешки.

  • 001 Anonimen 11.03.2024 11:01

    "По неизвестни причини испанската фирма, която е дала най-ниска цена – с около 60 млн. лв. по-малко от другите, през януари т.г. е декласирана..." Твърде са известни причините и ти ги знаеш агента - колкото по-висока е цената, толкова по-големи са комисионните. Бюджета е лесен - пак ще изтупат бращняния чувал, т.е. оФчото стадо. Ще вдигнат ток, вода, бензин, ДДС, ще оставят повечко пенсионера да гушнат рано букета... Абе, има откъде да се вземе1 до пълното изчезване на нацията.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби