Свързани новини

27.05.2010 11:59

Мнозинството от българите не са съгласни на допълнителни лишения заради кризата

Видян 1163 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мнозинството от българите не са съгласни от допълнителни лишения заради кризата. Това показват данни от национално представително проучване на общественото мнение на институт “Отворено общество“ през март т.г.


Изследването е за нагласите на хората за икономическата ситуация в България и публичните политики в условия на икономическа криза. Над 85 % от анкетираните отговарят отрицателно на въпрос, дали биха се съгласили доходите им да намалеят с 5 %, за да се избегне задълбочаването на икономическата криза в България. Близо две трети от анкетираните определят положението в страната като непоносимо и казват, че тяхното финансово състояние през последните 12 месеца се е влошило, и че са засегнати от кризата. Въпреки това около 58 % от българите очакват през следващите 12 месеца икономическата ситуация в страната да се стабилизира и да започне да се подобрява. Данните показват, че постепенно пред хората намалява и страха от увеличаване на безработицата. През март около 29 % от анкетираните изразяват очакванията, че безработицата ще се увеличи, докато през същия месец на миналата година от това са се страхували 48 % от хората. Въпреки финансовата криза в съседна Гърция, доверието в България в банковата система остава стабилно, както и доверието в българския лев. Намалява процента на хората, които желаят бързо преминаване от лев към евро в България. Около две трети от хората имат големи проблеми да обслужват кредитите си, като за една трета от тях този проблем е ежемесечен, и процентът им нараства. Общественото мнение е поляризирано по отношение на антикризисните мерки на правителство. За последните 5 месеца българските граждани са се информирали за антикризисните мерки на правителството. Това е довело и до три пъти нарастване на неодобрението на хората. Мерките се радват на одобрение на 31 % от анкетираните, докато 30 % не ги одобряват, около 25 % от хората смятат, че никакви мерки не са предприети. С най-силна подкрепа се ползват идеите за намаляване на данъците и осигуровките - 70 %, държавните служители сами да поемат осигуровките си – 60 %, както увеличаване на акциза на алкохола и цигарите- 51 %. Най-малка подкрепа среща предложението за намаляване на пенсиите- 9 % и за увеличаване на ДДС и плоския данък – 12 %. Според директорът на институт “Отворено общество“ Георги Стойчев в изследването се казва, че колкото повече хора са засегнати от една мярка, толкова по-малка е подкрепата за него. Това показва за липса на солидарност сред обществото. Според анкетираните в последните 12 месеца, най-голям напредък България е постигнала във вътрешния ред и сигурност. За последните шест месеца двойно се е увеличил и процента на хората, които са недоволни от това, как се развива страната при управлението на Бойко Борисов. През март 41 % от анкетираните смятат, че като цяло България се развива към по-добро при това управление, а 32 % смятат, че страната се развива към по-лошо. През март миналата година процентът на скептиците е бил около 15.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец