Свързани новини

24.05.2013 16:16

Многохилядно празнично шествие за 24 май

Видян 1218 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гвардейският оркестър, под звуците на "Върви, народе възродени", предвожда празничното шествието на светлия празник 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.


Начело вървят и семинаристи с иконата на светите братя Кирил и Методий, предаде репортер на БГНЕС.Хиляди хора, главно ученици от столични училища, културни дейци и дипломати участват в празничното шествие. То тръгна от площада пред президентството по бул. "Цар Освободител" към паметника на братята Кирил и Методий пред Народната библиотека.


"Този празник е дълбоко лично изживяване, във времето остават не парите, а онова, което духът е създал", заяви пред БГНЕС директорката на 42 ОУ "Хаджи Димитър" Жулиета Александрова. Не напразно дълбоко почитаният у нас академик Дмитрий Лихачов ни е нарекъл "държава на духа", добави тя.


"Единствените смислени неща, които ни представят пред света са културата и духовността", сподели и министърът на културата Владимир Пенев. За съжаление, ние сме си виновни, че те нямат това място в живота ни, което подобават, добави той.


В Русия празникът на Кирил и Методий е и наш национален празник, което потвърждава значението на делото на светите братя за славянската култура и просвещението, каза посланикът на Русия Юрий Исаков, който участва в тържественото шествие. Днес чествания има и в Москва, около Часовника на героите на битката при Плевен, недалеч от паметника на Кирил и Методий, продължи посланик Исаков. Там също имаме тържествени шествия, както и при вас. За нас България винаги ще бъде близка, тя наистина е държава на духа, каза той и пожела здраве и благоденствие на всички българи.


Най-много се радват на днешния празник децата. Йоана и Светослав са от различни училища, но държат в ръцете си цвете, което да поднесат пред паметника на Кирил и Методий и с признателство говорят за светлия празник, който ни е дал писмо и четмо. 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец