Свързани новини

01.10.2014 13:30

Млади изследователи представиха иновации за нуждите на възрастните хора

Видян 1256 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Млади изследователи, студенти и докторанти от София представиха в края на септември т.г. пред инвеститори и бизнесмени свои разработки и творчески идеи свързани с независимия живот на възрастните хора. Срещата бе по проект „SEE_INNOVA”-„Взаимодействие на местните власти за прилагане на нови технологии за независим живот на възрастните хора” по програма Югоизточна Европа, който се осъществява от Столичната община. Целта е да има повече иновации за улесняване ежедневието на възрастните хора. Младите изследователи  активно  участваха  в разработването на идеи за нови продукти и услуги.


Едно от предложенията е  портативно устройство за възрастни хора, които  се затрудняват да определят местоположението си. То определя координатите на приносителя и  ги препредава чрез GSM мрежата към наблюдаващо лице - доктор, социален работник  или членове на семейството. Друга разработка представлява система за мониторинг на здравния  статус с възможност за 24-часово наблюдение на възрастните хора чрез използване на конвенционални смартфони.


Проектът „SEE_INNOVA” предвижда да се разработи идея за конкретен продукт или услуга от страна на млади изследователи или предприемачи, която с подкрепата на бизнеса би могла да бъде успешно прилагана  и приета от страна на възрастните хора. Това ще подтикне развитието на нови продукти и услуги, които ще облекчат самостоятелния живот на възрастните хора посредством включването на т.нар. технологии за интелигентна среда в техния живот.


Разработките на младите изследователи бяха представени на конкурсен принцип в две схеми. Инициативата „Гениални проблясъци“ подпомага студентите да намерят иновативни технологични решения въз основа на описаните нужди на възрастните хора. Схемата е разработена, за да излъчи млади хора, млади изследователи или предприемачи, желаещи иновации, посредством: събития, работни обучения, повишаване на квалификацията и награди за най-добри идеи. Инициативата „Малък ваучер за иновация” стимулира младите хора  от научно-изследователските среди (изследователски центрове или университети) да представят техни малки иновационни проекти, които да реализират посредством помощта на включени в международната база данни доставчици на иновационни знания на транснационално ниво.


Проект SEE_INNOVA („Взаимодействие на местните власти за прилагане на нови технологии за независим живот на възрастните хора”) е финансиран по Оперативна програма Югоизточна Европа на ЕС. Проектът е с продължителност две години. Столичната община е партньор в проектния консорциум, съвместно с представители на регионални власти и организации от  Италия – водещ партньор, Австрия, Гърция, Унгария и Румъния, както и представители на три страни извън Европейския съюз – Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия.


Проектът се фокусира върху ролята на местните власти за подобряване ефективността на политиките за регионално развитие за осигуряване на независим живот на възрастните чрез стимулиране на иновациите в съответствие с целите на стратегията „Европа 2020” за икономическа модернизация и повишена конкурентоспособност. Целта на проекта е, след идентифициране нуждите на възрастните хора, да обедини усилията на ключови играчи от различни сектори за разработване и прилагане на интелигентни технологии в сектора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.