Свързани новини

18.01.2017 13:42

Младежи отказват 1000 лева стартова заплата

Видян 1376 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Млади кандидат-служители отказват работа за 1000 лв., отчитат агенции за подбор на персонала, цитирани от Монитор.
 „В последно време все повече хора идват с условие за заплащане от поне 1200 лв. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума“, обясни експертът по подбор на кадри Маргарита Николчева. По думите й най-често до пазарлъци стигали наскоро завършилите Финанси и Икономика.



„Може би, заблудени от средните заплати, които в тези сфери варират между 1600 и 1800 лв., младежите си мислят, че е нормално стартовата им заплата да бъде висока“, допълни Николчева. Тя е категорична, че част от работодателите склоняват новаците с предложение за поетапно увеличение на възнаграждението. Само един от десет кандидати обаче успява да впечатли потенциалния си началник така, че да получи обещание за по-висока заплата.



Според HR специалистът Станимир Грозев проблемът е, че повечето младежи нямат нито ден трудов стаж по специалността, а за работодателите е важен опитът на кандидатите, а не дипломата. Той отбеляза още, че младежите заработват в кол центрове, докато намерят подходяща работа по специалността си.



Данните на агенцията за набиране на кадри Менпауър показват, че 10% от кандидатите за работа отказват предложение заради ниска заплата. Експертите по подбор на персонала са категорични, че фирмите определят възнаграждението според уменията на кандидата. Затова повечето началници не обявяват заплатата в обяви за работа. Така работодателите си запазват правото да предложат по-високо възнаграждение, в случай че намерят идеалния служител. Ако на фирмата й трябва спешно човек, но няма подходящ кандидат, то шефовете наемат някой с по-ниска квалификация, но за по-малко пари. Експертите отчитат, че все повече компании залагат на фирмено обучение на кандидатите си, за да се справят с недостига на квалифицирани кадри.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв