Оставям без последствия предложението на Министерския съвет към мен да освободя началника на НСО, защото не съответства на закона, заяви Радев

Свързани новини

09.04.2022 18:24

Митрофанова и Петков да внимават: Президентът

Видян 3222 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



"Всяко отклонение на правителството от българския национален интерес ще предизвика поредната политическа криза във властта. Затова очаквам правителството да се придържа строго към декларацията на Народното събрание по отношение на Република Северна Македония, постигнатия от КСНС консенсус и волята на българите откритите въпроси между нашите две страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС. Българската позиция по отношение на европейската интеграция на РСМ се базира на ясно определени принципи и резултати, а не на внесени и наложени отвън срокове и условия.




Нека външнополитическите съветници на министър-председателя не квалифицират македонските българи като малцинство, тъй като това не съответства на реалността и на Конституцията на РСМ. Това може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношения и да взриви целия процес на европейска интеграция на РСМ.




Оставям без последствия предложението на Министерския съвет към мен да освободя началника на НСО, защото не съответства на закона. Съгласно Закона за НСО инициативата за назначаване и освобождаване на началника на службата принадлежи на президента, а не на правителството, което няма никакви правомощия да отправя подобно предложение към мен.


 


Съгласно същия закон има и ясно определен орган, който контролира службата и определя дали има нарушения, като това не е нито премиерът, нито Министерският съвет. Отправените към мен искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни, като по-скоро навяват внушения за началника на службата. Тяхната фактология в никакъв случай не предполага да освободя началника на НСО. Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността.




Редно е решенията в държавата да се базират на законите. Както и министър-председателят многократно подчертава, никой не трябва да бъде над закона. Това важи и за НСО, която трябва стриктно да изпълнява закона и да предоставя съответните записи от охранителни камери, каквито са поискани от нея. От друга страна искането на  прокуратурата на записи за такъв продължителен период от време явно обслужва нечий частен интерес, но не и търсенето на справедливост.




Поведението на посланика на Руската федерация отдавна е прекрачило допустимите норми на дипломатическа дейност, но всички, които призовават за нейното изгонване трябва да отговорят на някои важни въпроси. Ще допринесе ли това за безопасното извеждане на моряците от двата блокирани български кораба в Украйна - „Рожен“ и „Царевна“?


 


Какви  алтернативи за доставка на енергоносители има България и на каква цена? Призовавам всички дипломатически представители на чужди държави в България да изпълняват своите задължения в обхвата на техните правомощия, така че да не дават оценки и по никакъв начин да не се месят в нашите вътрешни дела", заяви президентът Радев.





Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв