01.04.2009 12:47

МИС тества националната система за предупреждение

Видян 1710 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и съставните части на Единната спасителна система ще бъде тествана на 2 април 2009 г., съобщиха от пресцентъра на МИС, цитирани от БГНЕС.


Системата ще подобри координацията на органите на изпълнителната власт и силите за реагиране на национално, областно и общинско ниво. Тя обхваща и кметствата, населените места и локалните автоматизирани системи за оповестяване в потенциално опасните производства.


Задействането й става по искане на областен управител, кмет на засегната община, ръководител на съставна част на Единната спасителна система или ръководител на място, а оповестяването се извършва от Ситуационния център на МИС в София и/или чрез оперативните комуникационно-информационни центрове (ОКИЦ) в териториалните дирекции на министерството.


Системата съдържа база данни с групи длъжностни лица и приоритети при оповестяването. Групите за оповестяване на национално ниво са Президент, Министър-председател, Председател на Народното събрание, Координационен щаб към министъра на извънредните ситуации, министерства, държавни и изпълнителни агенции и комисии. На областно и общинско ниво се оповестяват областна администрация, общинска администрация, кметство, населено място и съставни части на Единната спасителна система.


В системата могат да бъдат въведени данни за 28 000 лица (по четири телефона на всяко лице), т.е. за всяка област - до 1 000 длъжностни лица, които да бъдат оповестявани при извънредна ситуация. Към момента в системата са включени 5442 лица от национално, областно, общинско и кметско ниво.


Длъжностните лица са разпределени по реда, в който ще бъдат оповестявани, съобразно заеманата длъжност, функции и отговорност.


Тестът на 2 април 2009 г. ще се проведе на национално ниво и в три области – Варна, Разград и Благоевград.


Президентът, Председателят на Народното събрание и министрите ще бъдат оповестени в периода от 10.40 до 10.55 часа. Оповестяването на заместник- министрите, ръководителите на държавни и изпълнителни агенции и комисии, на длъжностните лица в органите на централна власт и на служителите на МИС ще се извърши от 9.30 до 10.10 часа. На национално ниво ще се оповестят 158 лица.


В област Варна от 9.30 до 10.00 часа ще бъдат оповестени 110 длъжностни лица, за община Варна - 7.


От 9.30 до 11.00 часа в област Благоевград ще бъдат оповестени 302 длъжностни лица, за община Благоевград - 26.


231 длъжностни лица от област Разград ще бъдат оповестени от 10.10 до 11.10 часа, а в община Разград - 27.


Оповестяването ще се извърши по следния ред:


Всяко длъжностно лице е получило персонален идентификационен номер (ПИН), който трябва да въведе при входящо повикване. Следва съобщение: „Внимание! Провежда се техническа проверка на системата за оповестяване на органите на изпълнителната власт!” В случай, че длъжностното лице не отговори на първия въведен телефон, системата автоматично избира следващия, подаден в базата данни. Резултатите за оповестените и неоповестени лица се регистрират автоматично.


Времето за въвеждане на ПИН и прослушване на съобщението е около 1 минута. За 5 минути едновременно могат да бъдат оповестени 150 длъжностни лица. Това осигурява своевременното и ефективно овладяване на бедствия и намаляване на последиците от тях.


Системата позволява и свързване с едно лице, спешна конференция и/или планирана конференция за определен час до 30 длъжностни лица, независимо от местонахождението им. Едновременно може да бъде провеждана повече от една конференция. Това създава възможност органите на изпълнителната власт и частите на Единната спасителна система да получават информация за събитието и указания за действия. Бързата координация и вземането на адекватни решения за реагиране при бедствие е най-важната функция на системата.


С изграждането на системата, страната ни изпълнява препоръката на Европейския съюз, отправена в Писмената декларация на Европейския парламент, относно ранното предупреждение на гражданите при тежки извънредни ситуации. В нея държавите-членки се призовават да приложат процесите и ресурсите, необходими за развитието на ефикасна система за ранно предупреждение на гражданите и на органите на властта, които предстоят или са в ход в ЕС.


Ефективната координация на частите на Единната спасителна система ще бъде тествана и на учение за проверка на аварийния план на Централна автогара – София.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби