Законопроектът беше разгласен от БНР, като в публикацията се посочва, че е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър Асен Василев

Свързани новини

30.05.2022 10:07

Министерството на правосъдието отрече медиен вариант на проектозакон Магнитски

Видян 1070 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Медийно огласен проект на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата предизвика реакцията на Министерството на правосъдието.


 


От ведомството заявиха, че той не изхожда от тях, а именно в МП се намира специално сформираната работна група, която е натоварена със задачата да изготви проект на закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата.


 


„Работната група стигна до несъмнен извод за важността от такава регулация, но при несъмнено съответствие с българския и европейския правов ред. Работата на групата е динамична и веднага след като законопроектът бъде готов, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен начин“, заявиха от МП в специално становище.



Законопроектът беше разгласен от БНР, като в публикацията се посочва, че е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при финансовия министър Асен Василев.



„Разпространеният на 26 май 2022 г. в медиите текст на законопроект има несъответствия и явни противоречия с Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерство на правосъдието и поставен на обсъждане“, заявиха от МП.


 


Коментар направи и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев: „Когато бяха наложени санкциите по закона Магнитски, държавата нямаше как да защити държавните институции и държавните фирми по адекватен начин. Поели сме ангажимент тази законодателна празнота да бъде запълнена. Министерството на правосъдието е министерството, което може да съобрази всички национални и международни актове, така че да намери най-удачния начин как да се запълни тази празнота. Когато някой е санкциониран и това поставя българската икономика под опасност от зараза от допълнителните санкции, този проблем да бъде овладян. Като това, разбира се, трябва да подлежи на съдебен контрол и на всички други атрибути на правовата държава“.


 


Разпространеният в медиите проект  предвижда междуведомствен съвет, начело с финансовия министър да предлага на МС налагането на тежки икономически и финансови санкции на всяко „физическо или юридическо лице, групи и образувания“, за което има установени факти и събрани данни, че осъществява 7 групи дейности, за които се приема, че създават риск за икономическата и финансова система на страната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 съвсем сериозно 30.05.2022 10:46

    Харвардският тандем става опасен за националната сигурност и оцеляването на народа

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби