В Министерския съвет се провежда брифинг във връзка с твърденията относно машинното гласуване.

Свързани новини

27.10.2023 12:59

Министерството на електронното управление даде разяснения за обвиненията за изтеклите кодове на машинния вот

Видян 506 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Министерския съвет се провежда брифинг във връзка с твърденията относно машинното гласуване.

Александър Йоловски - министърът на електроннното управление съобщи, че задачите на Министерството на електронното управление са две.

"То ще обхване ролята на министерството на електронното управление в този процес. Спрямо изборния кодекс министърът на електронното управление и Министерство на електронното управление осигуряват удостоверяването на съответствието на техническите устройства за машинното гласуване с изискванията на Изборния кодекс. Втората задача на Министерството във връзка с изборите е обезпечаването на видеонаблюдението след края на изборния ден", каза Йоловски.


"На 9-ти октомври чрез жребии за софтуерен генератор са изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които ще минат процедура за съответствие. Изтеглени са 8 броя машини. На тегленето на серийните номера са присъствали представители на Института за стандартизация, партии, журналисти. На 13.10. е удостоверена методиката, на 20.10. експерти на ЦИК в присъствието на представител на изпълнителя на обществената поръчка "Сиела Норма" са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на местния вот", каза Йоловски.


"Присъствали са 4 парламентарно представени партии. Генериран е хеш кода, с който се подписва софтуера. Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласуване. Трима членове на ЦИК от квотите на различни партии са генерирали кода. Паролите на тримата членове са въведени на място. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, кайто да променя резултатите. Машините вече са разнесени по избирателните секции. След генериране на хеш кода, той е публично показан на медиите. Той е публично наличен", подчерта министърът.


"На 23.10. представителите на партиите и коалициите са получили пълен достъп до изходния код на машините. Ръководителите на екипи са представили на представителите на партиите основните изводи по процеса по удостоверявате на машините. Присъствалите са получили отговори на въпросите. След приключване на процедурата всички носители на информация са били унищожени.
Тук е мястото да се направи една важно уточнение. Сигурността се гарантира от следното: машините на практика работя като принтери. Отпечатват разписка, на която се вижда гласът на всяко един гласоподавател. Преди това СИК отчитат гласовете на подадените разписки. За пълнота искам да отбележа, че с моя заповед и предвид качествата на Михаил Стойнов през септември съм му възложил той да изпълнява всички права на министъра във връзка с удостоверяването на типа машини. Защото притежава необходимите технически качества."


Министърът съобщи, че заедно със заместник-министър председателя Мария Габриел отиват в Народното събрание, където ще представят информацията на Председателския съвет.




Източник: БНТ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци