"Пол Бристоу беше помолен да напусне поста си в правителството след коментари, които не бяха в съответствие с принципите на колективната отговорност", заяви говорител на Даунинг стрийт 10, позовавайки се на правило, изискващо от правителствените служители да подкрепят публично всички политически решения на кабинета.

Свързани новини

31.10.2023 14:02

Министерски съветник в UK е уволнен, след като е призовал за примирие в Газа

Видян 908 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак уволни министерски съветник за това, че е призовал за "постоянно" прекратяване на огъня в Газа. Лондон спря да настоява за прекратяване на войната, като предложи само ограничени "паузи", които да позволят на помощта да достигне до палестинския анклав.

Консервативният член на парламента Пол Бристоу беше отстранен от поста си на парламентарен частен секретар (ПЧС) в Министерството на науката в понеделник, дни след като написа писмо до Сунак, в което настояваше за дългосрочно примирие между Израел и палестинските бойци в Газа.

"Пол Бристоу беше помолен да напусне поста си в правителството след коментари, които не бяха в съответствие с принципите на колективната отговорност", заяви говорител на Даунинг стрийт 10, позовавайки се на правило, изискващо от правителствените служители да подкрепят публично всички политически решения на кабинета.


В писмото си от две страници до министър-председателя Бристоу твърди, че "постоянното прекратяване на огъня" ще "спаси човешки животи и ще позволи на хуманитарната помощ да достигне до хората, които най-много се нуждаят от нея". Сунак обаче гласно защити военните действия на Израел срещу Хамас след смъртоносната терористична атака на групировката на 7 октомври и призова да не се сключва пълно примирие, а вместо това призова за кратки хуманитарни "паузи", които са "различни от прекратяването на огъня".

След уволнението си Бристоу заяви пред Sky News, че "напълно разбира решението на министър-председателя", но че "сега може да говори открито по въпрос, който вълнува толкова много мои избиратели".

"Вярвам, че мога да направя това по-добре от задните редици, а не като част от правителствената заплата", продължава той.

Въпреки че в събота Общото събрание на ООН прие необвързваща резолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Газа, Лондон се въздържа при гласуването, заедно с още 44 държави членки. Четиринадесет държави се противопоставиха на мярката, включително Израел и САЩ, въпреки че тя изглежда имаше малък ефект, тъй като израелските сили продължиха ранната фаза на сухопътната си атака в Газа.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв