Свързани новини

31.05.2011 17:43

Министърът на земеделието: Пилетата ни по-опасни от краставиците-убийци

Видян 2082 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инжектираните големи количества соли с вода в пилешкото месо са по-вредни от бактерията Ешерихия коли по краставиците, заради която вече има 14 смъртни случая в Германия, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. 

"Проверката, която анонсирах преди време, беше направена и се оказа, че от 14 изследвани проби на големи производители на пилешко 8 са с наднормено съдържание (на вода и сол)  – от 27 до 51%. Това е голям проблем и масова практика. Преди време искахме да изследваме месото за наличие на антибиотици, но изненадващо, беше изтекла информация и пробите бяха чисти", заяви министърът в сутрешния блок на bTV. 

Солеви разтвори са открити в замразени пилета за грил, бутчета, филе, бонфиле и  други продукти. Фирмите нарушители ще бъдат санкционирани първоначално с до 10 000 лева.

"А при следващо нарушение – катинар, прошка няма да има", закани се Найденов.

По-късно пред журналисти той обеща, че ще се направят промени в наредбите, с които да се задължат производителите да отбелязват съдържанието на вода на етикетите. Той даде пример с употребата на палмово масло в млечните продукти. То не е забранено за употреба, но след изписване на съдържанието на етикетите, потребителите вече не предпочитали тези продукти. 

„Като направим така и с пиленцата, тези, които са инжектирани с вода, ще бъдат в ъгълчето, потребителите ще се откажат да ги купуват и производителите ще се откажат”, каза Найденов. Той уточни, че Комисията за защита на потребителите ще обяви имената на въпросните фирми. 

Министърът съобщи още, че с това проверките няма да спрат. Ще бъдат вземани проби и от свинското филе.  

Той беше категоричен, че опасната бактерия по краставиците няма да стигне до България. Последният внос на испански краставици е бил през март. 

"Направени са доста проби, лабораториите работят дори през почивните дни. Няма Ешерихия коли у нас", уточни министърът, след като онзи ден излязоха и официалните резултати от лабораторни изследвания на други зеленчуци, които също биха могли да бъдат заразени, и те показаха, че няма такива.

"Ешерихия коли е нормален причинител, който се проявява най-вече при лоша хигиена и най-вече в горещините. Има престрелки между Германия и Испания, но последната отрича, а и няма смъртен случай там. Германия твърди, че заразата идва от естествен оборски тор. Испания пък смята, че заразяването е станало по време на транспорта. Няма категорично доказателство по въпроса. Предстои ЕК да се произнесе", обясни Найденов. 

Той изтъкна, че заразата не е във вътрешността на зеленчука, а по кората. 

"Нека потребителите търсят българското. Ако не сте сигурни за произхода, най-сигурно измийте зеленчуците, а още по-добре, направо ги обелете", посъветва министърът и допълни: 

"Спомнете си истерията с птичия и свинския грип, преди това беше лудата крава. Това всеки път е директен удар срещу производството. При всички смъртни случаи в Германия - само три категорично са причинени от Ешерихия коли. Определено има психоза, но ние имаме система, която работи.“ 




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния