Свързани новини

15.06.2020 09:24

Министър взема за €300/кв.м ВИП апартамент, хич не му стига декларираният по 2 начина кредит от ДСК пред КПКОНПИ: документи

Видян 12627 пъти | Коментари 8
Гласували 8 рейтинг: 4.8750
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев би следвало да бъде най-грамотният член на кабинета. Само че бърз преглед на неговите декларации пред КПКОНПИ показва, че те не само са попълнени грешно, но и са пълни с очевидно съзнателни грешки.
19 минути получи още през 2017 г. сигнал за нередност с декларацията на министъра на образованието, тогава още пред Сметната палата. Той вписва апартамент в полите на Витоша във ВИП-сграда с площ от 161 кв.м. със стойност от 106 000 лв., което прави сензационните 658 лева или 336 евро на квадрат – почти двойно под стойността, заради която избухна скандала с апартаментгейт на Цветан Цветанов. Само напомняме, че по закон сделките се декларират на пазарна стойност.
Прави впечатление, че в документа фигурира, че двамата със съпругата му Лилия – същата, за която описахме какви консултантски фирми има като министерша, държат по половината жилище.


 


 ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!


 


Абсурдността на цената личи дори само по факта, че другият апартамент на семейството – 66 кв.м. също в София, но обикновен, е деклариран на почти същата цена – 103 000 лв. Без да е ВИП и с почти тройно по-малка площ!
Даже декларираната цена на гаража към новото жилище, закупен от министъра, е на нищожна цена – 33 кв.м за 17 000 лв. – 515 лева на квадрат или 263 евро на м2.
Семейството не декларира кредит за покупката на недвижимостите, но признава за придобиване на трети лек автомобил – Нисан за 17 000 лв. А също на нива край Гълъбово за 7350 лв.
В следващата декларация на Красимир Вълчев, подадена вече пред КПКОНПИ стойностите на недвижимостите остават същите, но вече двамата със съпругата му вписват общо ½ от апартаментите. Попитан тогава от 19 минути защо в предишната декларация са били „по половин”, а сега са общо „половин”, министърът коментира, че е грешка на секретарката му, която била попълвала документа.
По закон обаче той е длъжен да го направи сам, за което носи и отговорност – административна и дори наказателна.
Секретарката вече е вписала като произход на парите за недвижимостите „заеми”, поради което се появява в декларацията и източникът на финансиране – ипотечен кредит от ДСК за 42 000 евро. Вписана е и левовата стойност 82 144 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 008 Стоянова 16.06.2020 23:33

    И назначеният от този министър Директор на Дирекция "Информационни технологии" в МОН е също с крайно интересно имотно "досие"! За далаверите, комисионните и рушветите, свързани с компютърен хардуер и софтуер за образованоето и научните структури, си заплужава отделно разследване!

  • 007 Anonimen 15.06.2020 14:45

    Всичките му министри калинки на Борисов са нахранени като този семпъл човечец с парите на бедните и мачкани българи. Справедливостта изисква рано или късно всичко да се конфискува и да отиде в държавната хазна, от където е взето за сметки, бизнес и имоти вместо за повишаване на жизнения стандарт на тези, които са изпратили тези нехранимайковци да работят за доброто на всички, а не само за собственото си благоденствие

  • 006 Баце 15.06.2020 13:56

    До 01: "Вие сте прости и аз съм прост и за това се разбираме!"

  • 005 Anonimen 15.06.2020 13:47

    Така ще е, докато пишем из интернет-пространството, вместо да сме на протестния митинг на Възраждане...

  • 004 Anonimen 15.06.2020 12:13

    Какъв министър на образованието може да бъде този мушморок, като даже не се е научил да говори правилен бълг.език. Този субект е поредния забъркал се в престъпни и крадливи схеми и държан на къса каишка. Ето и за това дори се закриват училища и дипломи се дават на неграмотни и така образованието се унищожава тотално

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева