11.07.2013 13:38

Министър Стойнев: Има опасност да загубим €60 млн. от ЕС за енергетиката

Видян 1497 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има опасност в сектора на енергетиката да бъдат загубени 30 млн. евро от европейски фондове до края на тази година. За следващата година сумата набъбва до 60 млн. евро. Това опасение изказа министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в ефира на bTV.


Той допълни, че е заварил неподписани договори за 25 млн. лева в министерството, което оглави. Тези договори вече са подписани и парите са при изпълнителите, коментира той. За него не е важно кой е забавил тези договори, а че вече се работи за задвижването на икономиката.


Все пак на въпрос защо България губи пари от европейските програми Стойчев обясни, че програмите и приоритетите в тях са били създадени по времето на тройната коалиция. Те са получили одобрението на Брюксел.


„На следващата година идват ГЕРБ на власт и казват „Вие нищо не сте усвоили!”. То няма как да усвоиш, защото трябва да ги договориш”, заяви министърът и допълни, че се е вървяло към противопоставяне, което се наблюдава и сега в нашето общество.


Специално за ОП „Конкурентоспособност” бизнесът не е виждал причина да кандидатства, а в същото време и заради кризата не е имало пари за съфинансиране на проектите. В зависимост от мярката парите за съфинансиране са в рамките на между 30 и 40%.


Стойнев одобри една от стъпките на служебното правителство – да се увеличи авансовото плащане по мерките на ОП „Конкурентоспособност”, за да можем да усвоим повече средства по програмата и да не се връщат пари в европейския бюджет.


Бизнесът не желае да бъдат изграждани бизнеспаркове с европейските пари, а да се пристъпи към модернизация на производството, подобряване на бизнесклимата и за зелена и енергийноефективна икономика, смята още Стойнев.


Няма да има увеличение на цената на тока догодина, защото нищо не налага това. "Има достатъчно буфери в системата и ако се спре източването на енергетиката, уверявам ви няма да има причина за поскъпване", категоричен беше министърът.


Според него най-големите "течове" са дългосрочните договори, които "не отговарят на интересите на българското общество".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за