Министърът на правосъдието Атанас Славов оспорва пред Върховния административен съд избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функцията на главен прокурор. Според Славов решението е взето от некомпетентен орган.

Свързани новини

30.06.2023 17:41

Министър Славов оспорва пред ВАС избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор

Видян 770 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на правосъдието Атанас Славов оспорва пред Върховния административен съд избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функцията на главен прокурор. Според Славов решението е взето от некомпетентен орган.

Министър Славов се аргументира, че не прокурорската колегия, а Пленумът на Висшия съдебен съвет е трябвало да избере временно изпълняващия длъжността Главен прокурор, защото, според него, административните ръководители, които избират съответните колегии, не могат да се приравняват с та. нар. "трима големи" в съдебната система.

Алтернативно, в случай че Върховния административен съд прецени, че все пак прокурорската колегия е била компетентна, министър Славов настоява изборът да бъде отменен като незаконосъобразен, тъй като е приет при съществени нарушения на правилата, а именно, заседанието на прокурорската колегия не е било свикано при спазване на сроковете, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидатите, не са дебатирани техните професионални и нравствени качества.

Междувременно стана ясно, че както беше обещал, Атанас Славов свиква за следващия четвъртък Пленум на Висшия съдебен съвет, на който ще постави въпроса за спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор в очакване на решението на конституционния съд, който трябва да се произнесе по искания, свързани с процедурата за избор, внесен от Иван Гешев. На това заседание ще бъдат коментирани и твърдения за натиск над магистрати, които прозвучаха по време на процедурата за освобождаването на Иван Гешев, както и намесата и участието на магистрати в така наречената афера "Осемте джуджета", предаде БНР.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху