Според нея на Асен Василев е било обяснено, че ако се върне с двата документа, името му ще бъде зачертано от списъка със заличените лица и допълнено под чертата в избирателния списък. Василев се е съгласил, добави Шопова.

Свързани новини

29.10.2023 13:45

Министър нарушава закона, регистриран е в САЩ от 23 г.

Видян 2242 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът Асен Василев изненадващо не успя да подаде гласа си. Адресната му регистрация в чужбина (САЩ), която не е променил от 2000 г., е причината да не бъде допуснат да гласува в родното си Хасково.


Оказа се, че шефът на МФ е изваден от избирателния списък и е попаднал в т. нар. забранителен, в който влизат гласоподаватели, нямащи право да дадат вота си. В съобщението от централата на ППДБ обаче не споменаха нито дума за американския адрес на министъра, който наруши закона, а вместо това го представиха за жертва с накърнени права.


"За да упражни правото си на вот в нашата секция, трябва да ни представи удостоверение по чл. 40 от ИК, издадено от общината, и да попълни декларация, че няма да гласува на друго място. Това му беше обяснено. Той се съгласи, и ако се върне с тези документи, ще му дадем правото да гласува, като ще го впишем под чертата в избирателния списък", заяви шефът на СИК в Хасково Петя Шопова. Удостоверението се издава от кмета на общината, след извършване на проверка.


От Промяната се възмутиха, че не е ясно е кога и как Василев е бил зачеркнат, тъй като на всички избори досега, вкл. и през април, той фигурираше в избирателния списък.


"Секционната комисия е действала правилно. При моя проверка се установи, че от 2000 г. г-н Василев има настоящ адрес в САЩ и до настоящия момент в общинската администрация в Хасково няма информация, че този адрес не е активен или че е променен", конментира и шефът на ОИК в града Добромир Якимов. Той поясни, че за разлика от парламентарните избори при местните важи принципът на уседналост, което означава, че трябва да има постоянен и настоящ адрес в България.


"Г-н Василев трябва да представи доказателства, че данните на ГРАО не са верни със документ от САЩ, с който да се удостоверява, че към 28 април настоящият му адрес не е в Щатите", каза още Якимов. Той поясни, че документът който трябва да се представи не могат да бъдат данъчни декларации, декларации пред КПКОНПИ, а трябвало да бъде удостоверителен документ от съответната държава.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева