Свързани новини

15.10.2013 14:29

Министър Греков: Гроздето тази година е с изключително високи качества

Видян 1301 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Виненото грозде тази година е с изключително високи качества за създаване на добри вина и очакваме реколтата да достигне 250 хил. т. за разлика от едва 192 хил. т. през миналата година. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в пловдивското село Песнопой, където откри модернизирана винарна.


    „Вървим към утвърждаване на все по-големи количества грозде, въпреки че лозовите масиви са намалели в пъти през последните години. В новия програмен период ще отделим специално внимание на гроздопроизводството, защото в България се отглеждат едни от най-хубавите сортове грозде, характерни за Европа“, посочи министърът.


    Той припомни, че за специфична подкрепа на уязвими сектори ще се отделят 13 % от директните плащания, което ще даде тласък на приоритетните за страната ни производства. „Много е трудно за един производител да стъпи на големи международни пазари, каквито са Китай и Русия например. Затова трябва да има уеднаквяване на качествата на вината и това качество да бъде постоянно във времето“, категоричен бе министърът.  По тази причина държавата планира да осъществи мащабна международна кампания по популяризиране не само на българските вина, но и на останалите традиционни продукти, към които има интерес.


    За първите 6 месеца на годината износът на български вина бележи ръст от 5.4%, което е 27 млн. литра, като основните дестинации са Русия, Китай и Западна Европа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец