Свързани новини

08.03.2013 10:31

Министър черпи ревизор с посланически пост

Видян 3036 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Трескави рокади по министерствата се правят в последните дни на кабинета на Бойко Борисов.


Верните на ГЕРБ кадри се преназначават на длъжности, от които трудно биха могли да бъдат уволнени от следващото правителство. Външният министър Николай Младенов се опитва да издейства и посланически постове за свои приближени, докато правителството още не е разпуснато. Така следващият кабинет ще трябва да се примири пред конфуза да поиска от приемащата страна предложеното лице да бъде сменено, предаде в. Сега.


Външният министър е съставил списък с 12 кандидати, към който президентът Росен Плевнелиев е проявил резервираност, съобщава изданието като се позовава на дипломатически източници. Бившият председател на Конституционния съд Евгени Танчев е предложен да оглави мисията ни в Любляна. Доскоро името му бе споменавано като претендент за първи дипломат в Казахстан. Според негови колеги това ще е наградата му от ГЕРБ за проваления избор на кандидатката за конституционен съдия Венета Марковска. В деня на клетвата Танчев прекрати церемонията след напускането на Плевнелиев и така попречи на Марковска да влезе в КС. Повечето юристи оцениха постъпката му като доста спорна от конституционна гледна точка.


Най-високопоставеният кариерен дипломат в МВнР - постоянният секретар Иван Сираков, е предвиден за посланик в Черна гора. Оттам ще трябва да се върне Мая Добрева с надеждата да заеме неговия пост като кадровик на Външно. Тя се прочу по времето на министър Стоян Ганев в началото на 90-те години като "фактуристката на ДАП Пазарджик, станала главен кадровик на МВнР". Бившият говорител на министър Надежда Михайлова (сега Нейнски) Радко Влайков е назначен спешно във ведомството за държавен служител "по заместване", за да се готви за посланик в Прага. Постът там е вакантен след провала на кандидатурата на бившия политемигрант Димитър Бочев миналото лято. Бочев не отговаряше на условието да има висше образование.


Началникът на политическия кабинет на министър Младенов Валери Рачев се стяга за Анкара, а неговата говорителка Весела Чернева е предвидена за генерален консул във Франкфурт. Шефът на Дирекция "Европейски държави" Христо Георгиев е претендент за посланик в Кипър. Дипломати твърдят, че финансист от Сметната палата, който извършва одит във Външно, може да оглави мисията на България във Виена като знак на благодарност за резултатите от ревизията. Има вакантни места също в Дъблин, Ватикана, Копенхаген, Осло, Отава и в някои бивши съветски републики. "Фактически има риск новите управляващи в България да бъдат представлявани в чужбина от довереници на досегашните властници", коментира висш дипломат.


Трескави рокади се правят и в самото МВнР. На 22 февруари със заповед на Николай Младенов и без решение на кариерната комисия са повишени в ранг съветник петима първи секретари. Сред тях е директорката на Дирекция "Консулски отношения" Милена Иванова, чийто дипломатически ранг бе по-нисък от изисквания за поста й в нарушение на Закона за дипломатическата служба. С повишение бяха зарадвани също и.д. началничката на Дирекция "Близък изток и Африка" Славена Гергова, шефът на отдел в Дирекция "Международно право и юридически въпроси" Данаил Чакъров, началничката на отдел в Дирекция "Права на човека" Красимира Бешкова.


Спешни рокади в кабинета си предприе и военният министър Аню Ангелов веднага след подадената оставка на правителството. Постоянният секретар на ведомството Николай Милков напусна поста си и отиде във Външно министерство, където беше, преди да дойде в МО. За мястото на Милков се готви началникът на кабинета на Ангелов Йордан Божилов. Съветникът на министъра по IT въпросите о.з. ген. Атанас Запрянов пък беше назначен за шеф на Дирекция "Отбранителна политика". По този начин пенсионираният генерал ще запази поста си и при новия министър. Неофициално се говори, че съветникът по медийните въпроси на Ангелов се стяга за служба във Военна полиция. Сигнали за подобни размествания идват и от земеделието. Парламентарният секретар на Тотю Младенов в социалното министерство Петя Доганова пък става зам.-шеф на Агенцията за социално подпомагане. Заместничката на Симеон Дянков Карина Караиванова бе върната на предишния си пост - шеф на дирекция във финансовото министерство, се казва още в публикацията на в. Сега.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец