Свързани новини

09.03.2015 16:41

Министър: Аварийно е състоянето на енергийната ни система

Видян 1252 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Състоянието на енергийната система в страната е аварийно заради тежките метеорологични условия и е буквално на ръба, призна министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


„На територията на ЧЕЗ населените места, които са без електрическо захранване са 86, по данни на EVN - 658 и по данни на "Енерго-про" - 11. Ситуацията е усложнена, но екипите са на място. Най-тежко е състоянието в южната и югоизточната част на България, където в критично състояние бяха на територията на областите Смолян, Кърджали и Хасково. Към настоящия момент към 13.00 часа беше възстановено електричеството в Смолян, Пампорово, Златоград, Чепеларе, Самоков в курорта Боровец. Вчера бях на Мини Марица Изток, където преля язовир "Ковачево", което доведе до изключването на подстанция Източна", разкри енергийният министър. 

Всичко това създавало проблеми по отношение на транспортирането на въглища до ТЕЦ 2. 


„Проведохме разговор с министър Ивайло Московски и трябва да съществува алтернативно трасе на БДЖ, което да позволи да бъдат транспортирани въглища и до ТЕЦ 2. Добивната дейност в Рудник 1 беше преустановена. Задействан е аварийният план, за да се осигури нормалната дейност на останалите рудници. Създадена е много добра организация на работа. Трябваше да бъде извършено облитане на районите, в които има аварии в електрическата мрежа, но поради лошите метеорологични условия не можа да стане", допълни Петкова. 


Тя посочи, че всичко онова, което е необходимо да се прави от държавата, се прави. „Условията, при които се работи, са изключително тежки. Добре работим в синхрон с електроразпределителните предприятия. Всички трябва да проявим разбиране, тъй като метеорологичната ситуация е усложнена. 6 подстанции са изключени аварийно. Екипите на ЕСО работят отлично", уточни Петкова. По отношение на язовирите и касадите, министър Петкова заяви, че са взети всички мерки. „Да се надяваме, че положението ще бъде овладяно предвид обилното снеготопене", каза още Теменужка Петкова.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат