Свързани новини

17.12.2013 14:05

Миньорите на протест, ако не замразят и тяхната възраст

Видян 1233 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Миньорите ще излязат на улицата, ако за тях не бъде замразена възрастта и стажът през 2014, както се планира за трета категория труд.


За това предупреди лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред медиите преди началото на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.


Той е категоричен, че миньорите, които се пенсионират при първа категория труд, няма да преглътнат да отпадне изискването за възраст при пенсионирането на военните, а за тях обратното - да им се качва.


КНСБ предлага да бъде замразена възрастта и стажът за една година на всички категории труд.


Синдикатът остро разкритикува властта и за липсата на ефективен диалог в Тристранката, и за представения план за заетост, който предвижда държавата да задели 73 млн. за 2014 г. за осигуряване на заетост на 21 882 безработни.


Отпускат се нови 43 милиона, а ще стигнат за по-малко хора от 2013, констатира Димитров. Това е грешно решение, което се взема от МС и от парламента, обобщи синдикалистът. Вицепремиерката Зинаида Златанова го репликира, че държавата има толкова пари и толкова дава.Двамата видимо се изнервиха, след като възникна спор заради критиките на лидера на КНСБ, че отпуснатите за младежката гаранция 110 млн. от Брюксел трябва да влязат в рамките на плана за заетост.


Обяснено бе, че това няма как да стане по правилата на ЕК, но мерките, които ще се финансират с тези европари, ще бъдат обсъдени заедно със социалните партньори.


КНСБ обаче по принцип подкрепя плана, както и останалите членове на Тристранката.


КРИБ са единствените, които заявиха, че не подкрепят Националния план за заетост, в който е заложена 12,6% безработица, а по думите на социалния министър Хасан Адемов реалистичните очаквания са безработицата да не надхвърли 13%.


Обсъждането на Кодекса на труда бе отложено за следващо заседание заради несъгласието на работодателите по темата за колективното трудово договаряне.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.