06.08.2023 13:08

Мин.вода Девин отрови цялата пъстърва и мряна със замърсяване на местната река

Видян 42638 пъти | Коментари 0
Гласували 12 рейтинг: 3.7500
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Колеги журналисти и приятели риболовци, случи се голяма беда с Девинска река. В резултат на все още неизвестен източник на замърсяване, в реката е измряла почти всичката риба в градската част на Девин, където има обособена зона за спортен риболов на балканска пъстърва в режим "Хвани и пусни". Зоната беше създадена преди няколко години от община Девин, Ловно-рибарско дружество "Девин" и Клуба по спортен риболов "Девин". Зарибиха я с балканска пъстърва със собствени средства и дарения. Всеки ден на тази река риболовстват десетки малчугани от града и околността, там се провеждат още детско-юношески състезания, риболовни училища и демонстрации. Децата до едно се научиха да пускат обратно във водата уловената балканска пъстърва. Да й подарят живота, за да я уловят отново и пак да я върнат в реката. В момента всичко е изтровено - и балканската пъстърва, и мряната! На място са кметът Здравко Иванов и представители на общината, хора от ловно-рибарското дружество и клуба по спортен риболов, както и специалисти от РИОСВ и Агенцията за безопасност на храните, които в момента взимат проби и се опитват да установят източника на замърсяването. Няколко години упорит труд и похарчени пари, средства и време за зарибяване отидоха по дяволите! Не знам кой ще обясни на децата от Девин, че за лятната ваканция това им беше риболовът на Девинска река. Разбира се, реката пак ще бъде зарибена и зоната "Хвани и пусни" ще се възстанови, но защо трябва да се стига дотук, да се разочароват децата, да се събират отново пари, да се плаща риба за зарибяване и да се чака да порасне? В реката имаше пъстърви по 40 см и нагоре, децата се забавляваха с тях, а в момента пред очите им събират измрялата риба, която виждате в кофите. Отделно, че Българската федерация по риболовни спортове възнамерява през 2025 г. да организира на тази река Световното първенство по риболов на пъстърва.


П.С. - е сега ми звънна едно от децата да ми изпрати тази снимка със събраната в кофите мъртва пъстърва. Какво да му обясня?!


Колегите от медиите, които провявяват интерес към темата, могат да ползват свободно снимките", съобщи известният спортен журналист и риболовен деятел Станил Йотов.


В последвал коментар производителите на минерална вода Девин направиха нещо като полуизвинение, с което на практика признаха проблема, който са предизвикали.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби