Свързани новини

16.11.2012 17:05

Милиони хвърлени при лобисти „за” и „против” Марковска

Видян 2556 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стотици хиляди евро, а според някои източници милиони, са хвръкнали в ЯРОСТНА лобистка кампания във връзка с избирането или неизбирането на Венета Марковска за член на Конституционния съд на Република България. Нахалост. Защото в крайна сметка натежа безплатно, колкото и да е странно, пълният с въздух президент Плевнелиев, който по приятелска линия даде рамо за двойното прецакване на кандидатката.


Като отказа да изслуша клетвата й, след която щеше да е член на КС, Роската реално отряза и задния път на дамата към досегашния й пост на заместник-председател на ВАС. Защото, без да знаят какъв театрален ход ще предприеме същата сутрин държавният глава, по същото време членовете на Висшия съдебен съвет освободиха Марковска от другата й позиция. А от нея човек може да касира или не избори, да помогне на правителството или някоя община в битка на гражданите срещу несправедлива такса или данък.
Още преди месеци започва голямата игра. Битката е поета от лобисти, един от които е бивша царска депутатка. Ролята на тамада пък е поверена на виден олигарх, близък до стана на

загубилия всички възможни, а според някои и излишни битки Гоце

Именно заради това 7 души от лагера на Георги Първанов в парламентарната група на БСП гласуваха против партийната дисциплина и решенията на ръководството на столетната партия и подкрепиха кандидатката Марковска, издигната от зависими от ГЕРБ независими депутати. Румен Петков, Кирил Добрев, комшийката на Първанов и партньорка в игрите на карти Масларова, поопетненият посредством ВИП Брадър Стефан Данаилов не изненадаха никого, както и тяхната скромна гарнитура от колеги. По-интересно е друго: врагът им по партийна линия Румен Овчаров също гласува „за”. Това се обяснява със старо бойно другарство с олигарха – тамада на дружината. Така 8-те червени участват в гласуването безплатно.
Така е и в групата на ДПС, където пък гласовете са осигурени пак по приятелска линия, изкована през годините на демокрация. Марковска е мъзлов съдия по изборните въпроси.



Основните финансови ресурси най-вероятно са отишли за медийно осигуряване, лобиране сред юридическата гилдия и за някои гладни независими депутати. Защото и сред тази група така да се каже народни представители има както успели в бизнеса, така и разчитащи на парламента за спестяване на бели пари за черни дни.
Работата стана хептен прозрачна, когато след първоначалния успех за пробутване на Марковска през ситото на парламента, Европейската комисия разби бляновете на Гоцевите хора с позиция срещу съдията. Тогава избухна истинска вихрушка от нерви, предадена най-вече чрез медиите.
Категорична позиция „за” Марковска реално изказаха единствено малки медии, които открай време са подозирани за неуспешни опити на Първановия кръг да създаде свои електронни информационни „органи”. Медиите им се получават, колкото и гениалната идея АБВ – Гоцевата алтернатива на БСП, която така и не можа да тръгне.
Така, както нашите източници рисуват картината, тя силно наподобява „пловдивската група”, стояща зад назначаването на Трайчо Трайков според една от грамите, публикувани от Уикилийкс. Което сигурно означава, че става дума за Георги Гергов като тамада на компанията.
От другата страна застана проамериканското лоби, което за пореден път матира проруското

Затова най-хард в атаките срещу Марковска бяха медии, които открай време си я атакуват. По случайно съвпадение те са щедро подпомагани от задокеанска фондация. Едва ли биха имали сериозен успех, ако не бе допусната  огромна грешка. Тя не е толкова на Марковска, колкото тоталната липса на връзка с главния мозък в пиара на ГЕРБ

Първата ненужна реакция беше да бъде посъветван Цветан Цветанов да се усъмни в сериозността на говорител на Европейската комисия. Това е най-меко казано несериозно. И ЕК ни показа втори жълт картон, който във футбола би бил червен. Втори говорител на Брюксел трябваше да ни обясни, че там не са идиоти.
 Управляващите, воглаве с Искра Фидосова, приеха и най-погрешната възможна поза на високомерие към плебса и дори към Брюксел. Стигна се до абсурда монтански нотариус да пише обвинително писмо лично на Жозе Барозу – председателя на Европейската комисия. Не че той го е прочел. Но работата стана смехотворна.
В този погрешен хор, разбира се, извиси глас и винаги бъркащият ритмиката външен министър, който изначално заяви, че „Европейската комисия разнася слухове”, с което подложи на обществен линч собственото си правителство. Оставена да води медийна война без идея за пиар, основната грешка на главната героиня Марковска беше, че вместо да си признае постъпки, които е направила като жена, тя започна да върти, да суче и създаде в обществото впечатление, че има нещо нередно около нея – както го определи премиерът „капчица съмнение”.
Като стар приятел на художествените ръководители на въпросните медии президентът Росен Плевнелиев, който досега изглеждаше мек като пластелин и хвърчащ в облаците като по стъблите на Министерския съвет, игра хард и сложи кръст на мераците на Марковска.
Но и този развой се оказа предпоследен. Марковска заяви от своя страна, че няма да остави нещата така и явно предстои дълга съдебна битка. Театърът на Плевнелиев обаче заплете страшен казус, защото нито Конституцията, нито Законът за КС имат текстове за подобна заплетена ситуация.


Още разкрития по темата четете в "Супер19" в понеделник!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв