"Когато за първи път получих данните от изследването за 2021 г., умът ми просто се разсея", казва Коди Шувалски, водещ автор на изследването и рибен биолог в NOAA. "Всички просто се надяваха и се молеха, че това е грешка в проучването и че следващата година ще се видят повече раци."

Свързани новини

20.10.2023 18:00

Милиарди снежни раци изчезнаха от океана около Аляска

Видян 729 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните години милиарди снежни раци са изчезнали от океана около Аляска и учените вече знаят защо: Затоплянето на температурата на океана вероятно ги е накарало да умрат от глад.

Откритието идва само няколко дни след като Департаментът по риболова и дивеча на Аляска обяви, че сезонът за събиране на снежни раци се отменя за втора поредна година, като се позова на огромния брой раци, които липсват в обикновено студените и коварни води на Берингово море.

Проучването, публикувано в четвъртък от учени от Националната океанска и атмосферна администрация, установи значителна връзка между неотдавнашните морски горещи вълни в източната част на Берингово море и внезапното изчезване на снежните раци, които започват да се появяват при проучвания през 2021 г.

"Когато за първи път получих данните от изследването за 2021 г., умът ми просто се разсея", казва Коди Шувалски, водещ автор на изследването и рибен биолог в NOAA. "Всички просто се надяваха и се молеха, че това е грешка в проучването и че следващата година ще се видят повече раци."


"А през 2022 г. по-скоро се примирих, че това ще бъде дълъг път", каза Шувалски пред CNN.

Тази година е първата, в която риболовът на снежни раци в Аляска е закрит. Ловците приписват намаляването на популацията на свръхулова, но "свръхулов" е техническа дефиниция, която задейства мерки за опазване, заявиха експерти пред CNN - всъщност тя не обяснява срива.


"Най-важното за мен от статията и от целия опит като цяло е, че в миналото учените в областта на риболова са били много загрижени за прекомерния улов - това е бил нашият бял кит, а на много места наистина сме решили този проблем с управлението", казва Шувалски. "Но изменението на климата наистина нанася удар по нашите планове, модели и системи за управление."

За целите на проучването учените анализират какво би могло да предизвика изчезването на снежните раци от 2020 г. и го свеждат до две категории: снежните раци или се преместват, или умират.

Шувалски каза, че те са разгледали ситуацията на север от Берингово море, на запад към руските води и дори в по-дълбоките нива на океаните и "в крайна сметка са стигнали до заключението, че е малко вероятно раците да са се преместили и че смъртността вероятно е голям фактор".


 Те установиха, че по-високите температури и гъстотата на популацията са значително свързани с по-високата смъртност сред зрелите раци.

Причината за тази смъртност е, че раците са по-гладни.

Снежните раци са студеноводни видове и се срещат в преобладаващата си част в райони, където температурата на водата е под 2 градуса по Целзий, въпреки че според проучването могат да функционират във води с температура до 12 градуса по Целзий. По-топлата океанска вода вероятно е предизвикала хаос в метаболизма на раците и е увеличила калорийните им нужди.


Количеството енергия, от което раците са се нуждаели от храна през 2018 г. - първата година от двугодишната морска гореща вълна в региона - може да е било до четири пъти по-голямо в сравнение с предходната година, установиха изследователи. Но тъй като горещините са нарушили голяма част от хранителната мрежа на Берингово море, снежните раци са имали затруднения при търсенето на храна и не са били в състояние да отговорят на нуждата от калории.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак