27.11.2015 13:55

Миков: Отпадането на деца от образованието показва неспособност на правителството

Видян 953 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     „Проблемът с отпадането от образование е на първо място социален и показва нежелание, неспособност на правителството и управляващо мнозинство, невъзможност на държавата да осигури участието на децата в учебния процес поне до навършването на задължителната по Конституция възраст”. Това заяви в декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ председателят на левицата Михаил Миков. По думите му ранното отпадане от образование и обучение е сред основните предпоставки за последваща безработица и социално изключване. Той продължи, че проучванията са ясни – децата от етническите групи, децата на безработните, децата от бедните семейства ще бъдат и социално изключени, а правителството не се интересува от този въпрос, както се интересува от магистралите и китайските посещения. „Държавата би трябвало да съсредоточи усилията си към много по-съществено намаляване на дела на преждевременно напусналите, за да ограничи бедността, предавана през поколенията, от една страна, а от друга - за да осигури работна сила с подходяща квалификация, отговаряща на модерния пазар на труд”, каза Миков. Според него обаче това не се вижда в бюджета на правителството, не се заявява и като посока и намерение за справяне с този тежък проблем.



Миков се позова на данни, според които най-застрашени от отпадане в начален и прогимназиален етап от общото образование са децата от етническите малцинства и бедни семейства, без постоянна работа и доходи. „Това фактически е и въпрос на национална сигурност. Особено когато религиозната радикализация се превръща в идеология на модерния тероризъм. Ето защо буди и недоумение и не можем от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ да приемем, че проектът за бюджет стимулира влошаващата се тенденция за отпадане на ученици в средното образование”, каза още лидерът на БСП. Той обобщи, че  управляващите не разбират, че социалната поляризация и неконтролираната бедност в крайна сметка ще доведе до унищожаване на тъканта в обществото и до изчезване на държавността – „така, както виждаме това да се случва всеки ден в не чак толкова далечни от нас в географско отношение държави”.



Михаил Миков се обърна към управляващото мнозинство в НС: „Трябва да спрете да гледате на образованието като на обособен и апетитен публичен ресурс, който ежегодно се разпределя. Образованието е преди всичко средство за съхранение, развитие и възпроизвеждане на българския народ”. Той припомни и алтернативните предложения на левицата - намаляването на средствата на образование - осигуряване на достатъчно средства за образователната система, в размер на поне 4 % от БВП, които да се насочат само към държавни и общински училища, към университетите, като при разпределението им се отчита конституционния текст, гарантиращ образованието на всички български граждани. „Защото този проблем е проблем не само на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, той е проблем преди всичко на бъдещето на България и този, който не го вижда, е съучастник в унищожаването на това бъдеще. Това прави днешното управление на България”, завърши Миков.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец