Свързани новини

02.12.2014 16:48

Миков: Настояваме за изслушване на министър-председателя за Южен поток в НС

Видян 1159 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Министър-председателят Бойко Борисов и правителството трябва да предприемат спешни мерки за Южен поток, които ние сме готови да подкрепим за реализация на този изключително важен за България проект”. Това заяви на пресконференция след заседание на ИБ на БСП председателят на партията Михаил Миков. По думите му социалистите ще настояват да бъде изслушан министър-председателят в НС за състоянието и перспективите за реализация на проекта. Миков припомни, че днешният премиер в предизборната кампания категорично е заявил, че той ще възстанови работата по изграждането на Южен поток.  Председателят на БСП заяви готовност  БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, като опозиция, да окаже всякакво съдействие по евентуален план, предложен от премиера и политическите партии, които желаят изграждането на Южен поток. „В тази дискусия трябва да се търсят най-отговорните национални решения, защото спирането на строителството, заобикалянето на България, е акт с много тежки, дълготрайни, социално-икономически последици за българските граждани”, каза още лидерът на социалистите.


Михаил Миков изтъкна, че при управлението на БСП е било наваксано изоставянето от предишен период, с редица действия –  екологичните оценки на морската и сухоземната част; техническият проект за изграждането на Южен поток, изготвен от проектната компания; осигурен заем, с който да капитализира дружеството; както и издадено строително разрешение за започване на строителството на проекта на българска територия. Миков припомни и, че в последния ден на 41-то НС проектът Бургас-Александрупулис е бил блокиран. „Интересно е, че и сега всички тези геостратегически проекти на връзките между Русия и европейската икономика се насочват отстрани на България”, допълни председателят на БСП. Той отхвърли като неверни позициите на президента, че не са ясни ползите за България-  ясни са числата, това е един изключително полезен за България проект. „Може би днес президентът е един от малкото, които се радват в така създалата се ситуация”, коментира  Миков. В тази връзка той припомни, че служебният кабинет е  предприел действия по блокирането на проекта, включително чрез разпореждане на служебния министър Щонов за нереализиране на увеличението на капитала и усвояването на осигурените заемни средства за проектната компания.


Михаил Миков обобщи, че заобикалянето на България се превръща във възлов, политически и  управленски въпрос. Това не е въпрос само на това правителство,  на това управление,  а и на дългосрочните перспективи пред страната. Според него Европейската комисия не е работила в интерес на българските граждани и на гражданите на страните, през които преминава Южен поток. „Фактите са факти- ЕК не защити интересите на страните, през които преминава Южен поток”, категоричен бе Миков. По думите му реакцията на Йотингер при всички случаи се свързва с възможността за доставка на газ от „Северен поток”, който не попада в регулациите на прословутия трети енергиен пакет. „Русия е добра, когато доставя газ по „Северен поток” и лоша - когато го доставя по „Южен поток”, каза още лидерът на социалистите.


Михаил Миков обяви, че на днешното заседание на ИБ на БСП е разгледано и провеждането  на извънредните отчетно-изборни конференции. По решение на НС те са в около 20 партийни организации. Миков припомни, че в събота приключи успешно отчетно- изборната конференция в Стара Загора, на която беше обновен наполовина общинският съвет на партията и беше избран нов председател. Той допълни, че са били анализирани и другите организации, в които се развиват оздравителните организационни политически процеси.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак