Свързани новини

29.10.2021 17:34

Международен форум за кирилската азбука ще организира вицепрезидентът Йотова

Видян 967 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Заради нехилизъм и незнание за тяхното значение загубихме сериозните позиции на лекторатие по български език във водещи еврапейски университети. Трябва воля на държавата, на всички институции, с грижи за нашите лектори, да възстановим и увеличим лекторатите. При срещите с ръководства на университети в чужбина неизменно поставям този въпрос. Заедно ще успеем.” Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий" на тържествената церемония по връчване на Евтимиевата награда. Званието се присъжда на български и чуждестранни учени за научни постижения в областна на българистиката – литературознание, езикознание, история, както и за издигане престижа на университета. Днес четирима професори и един почетен професор получиха наградата.


Вицепрезидентът подчерта, че Великотърновският университет изгради едни от  най-сериозните български учени в областта на старобългаристиката, на езикознанието, които разнесоха далеч зад пределите на България славата ни на най-старата книжнина, култура и история. Преподавателите Йотова определи като достойни наследници на Търновската книжовна школа.


По думите на вицепрезидента Великотърновският университет е един от най-проспериращите български университети. “Университетът работи най-успешно с чуждестранните студенти от български произход”, посочи Илияна Йотова и отново изтъкна необходимостта от регистър на завършилите в български висши учебни заведения, за да “работи българската държава с тях тук и зад граница.”


Пред Академичния съвет и преподавателите вицепрезидентът представи своята идея за голям форум в България с представители на страните, които пишат на кирилица. “Забелязват се тенденции за нейното заменяне с латиница. Трябва да направим всичко възможно да утвърждаваме  кирилската азбука, да върнем нейната слава, да обясняваме силно и на широко откъде е тръгнала и какво е направила за историята на много народи”, призова Йотова и се обяви категорично против опитите за пренаписване на историческите факти. “Делото на Кирил и Методий и техните ученици успя благодарение на тогавашната българска държава, от България се разпространи книжнина към другите славянски народи”, изтъкна вицепрезидентът.


“В дългата българска история знатни и смели владетили са записали победи, но най-важното оръжие винаги е бил не мечът, а просвещението и книжнината”, подчерта в приветствието си Йотова и цитира думи на Григорий Цамблак от “Похвално слово за Евтимий" – “с перо извличаше от дълбините на невежеството спасяемите”. Вицепрезидентът определи невежеството и безкнижието като най-голямата беда. “Заедно ще върнем ролята на българската интелигенция. В агресивната среда на отрицание на духовност, знания и култура, в царството на безкнижниците вие сте водачите, от които се нуждаем", се обърна Илияна Йотова към присъстващите и ги поздрави с настъпващия Ден на народните будители.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей