Свързани новини

23.04.2013 11:03

Международен ден на книгата и авторското право

Видян 1464 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди 18 години ЮНЕСКО отбелязва на този ден за първи път


Международният ден на книгата и авторското право. Идеята за празника се ражда в Каталуния, където на 23 април традиционно се подарява книга на мъжете и роза на жените. Датата е избрана в памет на Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир.


Статистиката у нас показва, че българинът отделя средно по 12 лева на година за книга. Симеон Младенов обаче е изключение, разказва БНТ. Винаги намира начин да обнови колекцията си от книги. За разлика от повечето млади хора, той предпочита да усети мириса на печатното издание.


Според него обикновената книга развива въображението и остава за поколенията. Затова засега не купува електронните им аналози.


Съвремието не е време, което трябва да се бори с това да запазва книгата. Книгата ще си остане така или иначе, наистина има някаква модернизация за това как книгата достига до нас, но така или иначе книжният носител ще си остане ценен сам по себе си, казва Симеон Младенов.


За да стане по-евтина и по-достъпна българската книга, библиотекарите и книгоиздателите у нас отново предлагат 20%- то ДДС да се намали или поне да се въведе диференцирана ставка за български автори и за преводна литература.


Друга възможност е средствата да се връщат изцяло за подпомагане на сектора, било по програми за закупуване на книги от българските библиотеки или за подпомагане издаването на българска литература, посочва Спаска Тарандова - зам.-директор на Столична библиотека.


Стефан Цанев, Недялко Йорданов и Антон Дончев са едни от най-търсените български съвременни автори от читателите. Международният ден на книгата е добра причина да дарите с книга свой приятел или близката библиотека.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец