Според плановете след станция “Витоша”, първата нова метроспирка ще е при бул. “Черни връх“ между ул. „проф. Марин Големинов“ и ул. “Димитър Манчев“. Следващата ще е до ул. „проф. Георги Манев“ и ул. “Стефан Савов“, а третата на кръстовището на бул. “Симеоновско шосе“ и ул. “проф. Иван Странски“.

Свързани новини

25.07.2023 12:00

Метрото ще се разширява до Студентски град с три нови спирки

Видян 1796 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Метрото ще има три нови спирки между “Витоша” и “Студентски град”. Този предварителен проект на подробен устройствен план за продължението на метрото прие на заседанието си Специализирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията.

Тя се отнася до първите 3 метростанции от бъдещото разширение, които преминават през кварталите “Кръстова вада-запад” и “Витоша”. А дължината на новото трасе ще е 3 км.

Според плановете след станция “Витоша”, първата нова метроспирка ще е при бул. “Черни връх“ между ул. „проф. Марин Големинов“ и ул. “Димитър Манчев“. Следващата ще е до ул. „проф. Георги Манев“ и ул. “Стефан Савов“, а третата на кръстовището на бул. “Симеоновско шосе“ и ул. “проф. Иван Странски“.

"Разширяването на втората метролиния от “Витоша“ до  “Студентски град“ е от първостепенна важност за развитието, благоустрояването и обслужването на една от перспективните за развитие в инвестиционно и урбанистично отношение зони на София. Чрез него ще се осигури удобна, бърза и качествена комуникационна връзка между центъра и южните територии на града - квартал “Кръстова вада“, квартал “Витоша“ и "Студентски град", пише в съобщението на Направление "Архитектура и градоустройство".

Приемането на предварителния проект на ПУП е първата стъпка от процедурата по регулационното обезпечаване на новото разширение и резервирането на необходимия терен за неговата бъдеща реализация. Предстои окомплектоването на проекта с план-схеми на техническата инфраструктура и обявяването му по реда на Закона за устройство на територията.

През тази година е планирано да започне и строителството на метрото до "Слатина". Разширението е през кварталите “Гео Милев” и “Слатина” до “Цариградско шосе” и Окръжна болница. То е с дължина 6 км и ще има 6 метростанции. Участъкът ще осигури връзка през центъра на “Младост 1” и “Цариградско шосе” със западните квартали “Овча купел” 1 и 2 и “Горна баня”, както и с другите две метролинии. Чрез тях жителите на източните квартали ще имат бърза връзка с Централна жп гара, летището и центъра. Очаква се участъкът през “Слатина” трябва да е готов през втората половина на 2026 г.

Източно от кръстовището на бул. “Ситняково” и ул. “Гео Милев”, ще е първата метростанция - “Ситняково”. Втората - “Гео Милев”, ще е западно от кръстовището на улиците “Гео Милев” и “Н. Коперник”. Третата - “Слатина”, ще е под платното на ул. “Гео Милев”, западно от р. Слатинска. Станция “Шипченски проход” ще е напречно на едноименния булевард, западно от кръстовището с бул. “Асен Йорданов”. Под източното платно на бул. “Асен Йорданов”, между зала “Арена Армеец” и “София Тех Парк” ще е станция “Асен Йорданов”. Последната - “Цариградско шосе”, ще е под южния локал на булеварда, източно от кръстовището с ул. “Димитър Моллов”.

Преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че Столична община имам пълна готовност да започне строителството на метро през „Слатина“. И очаква решения на съда по внесени от няколко граждани жалби.

Строителството на първото разширение на третата линия започна през март миналата година с изграждането на 3 нови станции под бул. “Владимир Вазов” и тунелите между тях.

"Ще бъде финансиран и проектът за изграждане на обходния път на Бургас от АМ „Тракия“ към летището край града. Предвижда се също да бъде извършено драгиране на територията на пристанище Бургас, както и рехабилитация на инфраструктурата на Фериботен комплекс - Варна", пише в съобщението на пресцентъра на Министерския съвет.














Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния