Свързани новини

10.01.2020 17:17

Метални частици от спирачките поразяват имунната система

Видян 1981 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Металните частици, които се отделят при триенето на накладките върху спирачните дискове на автомобилите, замърсяват въздуха и вредят на имунната система колкото изгорелите газове от дизеловото гориво, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.


Според учени от Кингс колидж този прах съставлява около 20 на сто от замърсяването на въздуха с фини прахови частици PM 2,5.


Известно е, че отработените газове от автомобилите увреждат белите дробове, сърцето и мозъка, но рисковете за здравето от прашинките, които се отделят от метала на спирачките, са по-слабо изследвани.


Учените от Кингс колидж в Лондон твърдят, че миниатюрните частици могат да отслабят имунната система и увеличават риска от опасни белодробни инфекции.


Те са изследвали въздействието на метала, открит в праха от спирачките, върху белите кръвни клетки и са установили, че той намаляват способността им да се борят срещу обичайните инфекциозни бактерии.


Един от учените дори смята, че прахът от спирачките вероятно е сред причините и за т.нар. „лондонско гърло“ - постоянната кашлица и настинки, от които обитателите на града често се оплакват. Дишането на въздуха в Лондон и други най-силно замърсени райони във Великобритания е вредно, колкото изпушването на 160 цигари годишно, изчисляват от британската фондация за изследване на сърцето.


Замърсяването намалява защитата на организма чрез проникването на тежки метали в чувствителни тъкани, което поразява белите кръвни клетки.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец