Свързани новини

21.03.2014 12:03

Местан: Президентът дискриминира ДПС

Видян 1481 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С вчерашния си указ държавният глава Росен Плевнелиев наруши Изборния кодекс и дискриминира ДПС, като отне от ДПС една бройка в ЦИК и я поднесе на партията, която го номинира за президент. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан в декларация от името на парламентарната група. „В някаква степен предишните президенти на България успяваха да избягат от сянката на партиите, които са ги номинирали. Очаквахме това да стори и г-н Росен Плвенелиев. С вчерашния си акт, той показа, че не е обединител на нацията, а обратното – разединява не само по политически признак”, заяви Местан.

„Вие от ГЕРБ с изключителна арогантност и агресия от вчера налагате и в медиите абсолютно спекулативна теза, че мнозинството ви лишава от участие в ръководството на ЦИК. Да, гласувахме против вашата номинация за заместник-председател. Това е следствие от противозаконния указ на вашия президент”, посочи той.

„Ако президентът бе изпълнил закона и бе спазил съотношението на политическите сили, сред онези 13 членове, които той назначава, предложеният от вас заместник-председател щеше да бъде избран с абсолютно мнозинство. Това вероятно се случи, когато се отстрани причината. Призивът да се спазва законът не е ултиматум”, подчерта Лютви Местан. „Днес ПГ на ДПС наброява 36 души, с 13 повече от „Атака”. По силата на каква политическа и аритметическа логика държавният глава приравнява ДПС до „Атака”, които имат 13 представители по-малко”, попита Местан. 

„Това е абсолютно преднамерен дискриминационен акт на държавния глава. Защо обединителят на нацията избира за своя жертва ДПС? Той няма да даде отговора, но ние го знаем – защото не сме от вчера в политиката. Прави го заради анти-ДПС настроението. Именно това е опасната игра”, каза той.

„Уважаеми г-н президент, би трябвало да се съгласим с принципа, че пред закона всички сме равни и никакви съображения, никакви мотиви, свързани с анти-ДПС настроенията в българското общество не ви дават право на дискриминационно поведение. Единствено културата ни предпазва да обявим по-крайни позиции по този въпрос. Все още не е късно президентът да коригира указа си и да го приведе в съответствие със закона. Ние като ПГ на ДПС в момента, в който се изпълни разпоредбата, ще подкрепим до един предложения от ГЕРБ кандидат за член на ръководството на ЦИК”, подчерта Лютви Местан. 

„Днес ще изпратим писмо до целия дипломатически корпус, до Венецианската комисия, до европейските институции, в които ще ги уведомя, че в европейска България, държавният глава дискриминира една партия, в случая ДПС”, посочи Местан.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката